fbpx

DS Digital Services

instagram caption, instagram, lezanda sto instagram, λεζαντα στο instagram, lezanda, instagram

Αν θέλετε να γράψετε την τέλεια λεζάντα στο Instagram τα πράγματα είναι απλά, διαβάστε και έχετε στο μυαλό σας τα παρακάτω 10 tips που συγκεντρώσαμε για εσάς για να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη!

Σας συμβαίνει να έχετε γράψει την πιο εκπληκτική λεζάντα  που υπάρχει, να έχετε στύψει το κεφάλι σας ώστε να κατεβάσετε ιδέες για την τέλεια λεζάντα στο Instagram, να το έχετε πάει από εδώ, να το έχετε πάει από εκεί να λέτε “Α χα! Αυτό είναι!” και να βλέπετε ότι τα like της δημοσίευσης σας είναι στα τάρταρα και απήχηση ούτε για αστείο.

Ξοδέψατε περισσότερο χρόνο από όσο θα θέλατε να παραδεχτείτε γράφοντας την τέλεια λεζάντα στο Instagram. Γράψατε ωραίες και μεγάλες παραγράφους, επιλέξατε τα emoji σας, τα καλύτερα hashtags σας, αλλά παρόλα αυτά κάτι πήγε στραβά!

Ουφ!

Τόσο απογοητευτικό, σωστά;

Αυτό δεν σημαίνει ότι η λεζάντα σας δεν ήταν καλή αλλά πιθανότατα κάτι πρέπει να αλλάξετε, οπότε το πρώτο βήμα για να το διορθώσετε είναι να καταλάβετε πού έχετε κάνει λάθος!

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική η καλή λεζάντα στο Instagram;

 Μπορεί διασημότητες όπως η Kylie Jenner να τη βγάζουν καθαρή με ένα και μόνο emoji αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο στη λεζάντα στο Instagram, εκτός κι αν είμαστε διάσημοι!

Μια υπέροχη λεζάντα στο Instagram θα σταματήσει έναν scroller και θα πει “Εδώ είμαστε!”. Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνει κάποιος διαβάζοντας τη λεζάντα σας και αλληλεπιδρώντας με την ανάρτησή σας, τόσο καλύτερο “σκορ” κατάταξης θα σημειώνει η ανάρτησή σας στον αλγόριθμο του Instagram.

Επίσης η λεζάντα είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενθαρρύνει πέρα από τα likes και τα σχόλια, τις επισκέψεις στον ιστότοπό σας και ενδεχομένως και τις πωλήσεις σας. Επιπλέον βοηθάει στο να αποκτήσετε καινούργιους followers οι οποίοι θα ενδιαφερθούν για αυτά που θα πείτε, για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας. Τέλος, είναι μια τεράστια ευκαιρία για να χτίσετε μια ισχυρότερη σχέση με το κοινό σας, κάτι που με τη σειρά του ενισχύει την κίνηση στο site σας άρα και τις πωλήσεις σε δεύτερο χρόνο.

Μόνο η φωτογραφία δε φτάνει;

Αν και μια όμορφη φωτογραφία ή ένα γραφικό είναι εξαιρετικά σημαντική για τη ροή σας, εάν θέλετε να αυξήσετε το engagement στις αναρτήσεις σας, να προσεγγίσετε νέο κοινό, αλλά και όσα είπαμε πιο πάνω, η σύνταξη μιας καλής λεζάντας στο Instagram είναι εξαιρετική στρατηγική.

Το να γράψεις ωραία λεζάντα στο Instagram μπορεί να φαίνεται δύσκολο…

Πρέπει άραγε η λεζάντα στο Instagram να είναι αστεία; Σοβαρή; Να εμπνέει;  Πρέπει να έχει emojis και hashtags; Και τι γίνεται με το call to action;

instagram caption, instagram, lezanda sto instagram, λεζαντα στο instagram, lezanda, instagram

Για να σας λύσουμε όλες αυτές τις απορίες αλλά και για να γράφετε λεζάντες που μαγνητίζουν σας φτιάξαμε ένα χρήσιμο οδηγό με κάποια tips που πάντα πιάνουν!

1. Δώστε μεγάλη προσοχή στις πρώτες γραμμές

 Σύμφωνα με έρευνες το 65% (αν όχι περισσότερο) των χρηστών δεν διαβάζει τη λεζάντα σας. Για να το κάνει θα πρέπει να του τραβήξει την προσοχή. Έχετε περιθώριο 125 χαρακτήρες για να τραβήξετε την προσοχή του χρήστη πριν σκρολάρει παρακάτω!

 Δώστε στους χρήστες ένα ισχυρό κίνητρο για να κάνουν κλικ στο ‘περισσότερα’. Τραβήξτε τους την προσοχή με κάτι αστέιο, με κάποιο emoji, γράφοντας με κεφαλαία, χρησιμοποιόντας μια όμορφη γραμματοσειρά. Ή ακόμα κάντε μια ενδιαφέρουσα ερώτηση, μια εντυπωσιακη δήλωση, εξάψτε τους την περιέργεια ή επικοινωνήστε μια προσφορά!

Βρείτε το στυλ που σας ταιριάζει και μπορείτε να υποστηρίξετε και υιοθετήστε το. Μετά έχετε περίπου 2000 ακόμη χαρακτήρες(2200 στο σύνολο) για να αναπτύξετε αυτό που θέλετε!

Οπότε:

  • Κρατήστε τη λεζάντα σας καθαρή και καλογραμμένη

Το να χρησιμοποιήσουμε emoji δεν σημαίνει να βάλουμε 25 φατσούλες στη σειρά! 

Όπως είπαμε έχουμε μόνο 125 χαρακτήρες για να δείξουμε πόσο ενδιαφέρουσα ειναι η λεζάντα μας. Αν αυτοί οι 125 χαρακτήρες είναι “τσαπατσούλικα” γραμμένοι, με κενά και emoji να ξεφυτρώνουν από παντού τότε γιατί να διαβάσει κάποιος τα υπόλοιπα;

Προσθέστε κεφαλαία για να τραβήξετε την προσοχή, χρησιμοποιήστε έξυπνες λέξεις και emoji στρατηγικά για να κάνετε τη λεζάντα σας να είναι εύκολη στο διάβασμα και να τραβάει την προσοχή. 

  • Το μήνυμα σας να είναι ξεκάθαρο

Αν αυτό που γράφετε  σε αυτές τις πρώτες γραμμές δεν βγάζει νόημα κανείς δεν θα μπει στον κόπο να παιδευτεί περισσότερο και να διαβάσει και τα υπόλοιπα. Γράψτε κάτι απλό, κατανοητό και έξυπνο!

λεζάντα στο Instagram

 2. Καλέστε να αναλάβουν δράση

Προσκαλέστε το κοινό σας  να σχολιάσει, να κάνει like ή να σχολιασει στην ανάρτηση σας. Το ότι γράψατε μια όμορφη λεζάντα στο Instagram δεν σημαίνει ότι οι χρήστες θα αλληλεπιδράσουν με αυτήν και ο λόγος πιθανότατα είναι ότι δεν το έχουν σκεφτεί και όχι η αδιαφορία! Οπότε καλέστε τους εσείς να αναλάβουν δράση.

Το κάλεσμα σε δράση(CTA) βοηθάει να αυξηθεί η αλληλεπίδραση στην ανάρτηση σας άρα ευνοείται στον αλγόριθμο του Instagram, αλλά και ενισχύει τη σχέση με το κοινό σας.

Επίσης ένα καλό CTA μπορεί να εμπνεύσει το κοινό σας να μεταβεί στον ιστότοπο της επιχείρησής σας, να εγγραφεί στο newsletter σας  ή να ψωνίσει.

Αν δε ξέρετε τι CTA να προτείνετε, σας δίνουμε εμείς μερικά:

  • Κάντε κλικ στο link στο προφιλ(link in bio)
  • Αφήστε το σχόλιο σας
  • Κάντε share το post αν το βρήκατε ενδιαφέρον
  • Κάντε tag έναν φίλο που μπορεί να το βρει ενδιαφέρον
  •  Κάντε μια ερώτηση. Ρωτήστε κάτι σχετικό με τη φωτογραφία, τη λεζάντα ή αν τους αρέσει κάτι ή όχι.

Όπως είπαμε, με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα ενισχυθεί η αίσθηση της κοινότητας  στο Instagram, αλλά θα λειτουργήσει θετικά για τον αλγόριθμο το οποίο σημαίνει μεγαλύτερη προβολή της ανάρτησης σας.

 Αν θέλετε περισσότερο engagement στις αναρτήσεις σας, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ζητήσετε από το κοινό σας να αναλάβει δράση!

instagram caption, instagram, lezanda sto instagram, λεζαντα στο instagram, lezanda, instagram

Μπορεί να σε ενδιαφέρει: Θέλεις το 2022 να αυξήσεις τους followers στο Instagram; 11 βήματα για να κερδίσεις τη μάχη

3.  Δώστε αξία

Αξία σε ένα ποστ μπορείτε να δώσετε με πολλούς τρόπους. Μοιραστείτε “Tips or tricks”, πληροφορίες ή οτιδήποτε πιστεύετε ότι θα ενδιαφέρει το κοινό σας. Γράψτε κάτι εκπαιδευτικό, διασκεδαστικό ή ενημερωτικό. Σκοπός του ποστ είναι το κοινό να αλληλεπιδράσει και να θελήσει να το αποθηκεύσει ή να κοινοποιήσει.

4. Μην ξεχνάτε, γράφετε σε ανθρώπους και όχι σε επιστήμονες

Αυτοί που βρίσκονται πάνω από την εφαρμογή του Instagram θέλουν να χαλαρώσουν και να διασκεδάσουν. Οπότε θέλουν αυτό που διαβάζουν να είναι κάτι απλό και σίγουρα χωρίς να χρειαστεί να λύσουν εξίσωση! Ακόμη και αυτοί που θέλουν να ενημερωθούν θέλουν κάτι ανάλαφρο.

5. Διαβάστε δυνατά τις λεζάντες σας

Ένα tip που πάντα λειτουργεί είναι να διαβάζετε δυνατά τις λεζάντες σας. Με το να διαβάζετε δυνατά τη λεζάντα στο Instagram μπορείτε να κατανοήσετε αν αυτό που γράψατε βγάζει νόημα αλλά και το ύφος της ανάρτησης. 

Είναι αυτό που θέλετε να πετύχετε; Θα αλληλεπιδρούσατε με την ανάρτηση σας; Αν η απάντηση είναι ‘όχι’ τότε καλύτερα να την αλλάξετε. Αν επίσης δεν σας βγαίνει φυσικά ή δεν είστε εσείς το πιο πιθανό είναι να βγει και στην αναρτηση σας, οπότε και πάλι αλλάξτε τη λεζάντα σας.

Επιτυχία στο Instagram

6. Χωρίστε παραγράφους

Μπορεί να θέλετε να δώσετε πολλες πληροφορίες στη λεζάντα σας(που καλό είναι να μην το κάνετε) ή να εχετε να πείτε πολλά. Αν όμως γράψετε ολόκληρη έκθεση το μόνο που θα προσέξει κάποιος όταν το δει πρώτη φορά είναι ένα χαώδες κείμενο.

Αν τελικά είναι πολλά αυτά που θέλετε να πείτε κάντε το χωρίζοντας παραγράφους. Αφήστε κενά ανάμεσα στις παραγράφους σας για να κάνετε το κείμενο πιο ευπαρουσίαστο και ευχάριστο στο μάτι αλλά και πιο εύκολο να διαβαστεί!

Βάλτε emoji για να εισάγετε μια παράγραφο ή βάλτε bullets. Σίγουρα θα είναι πιο δελεαστική για να τη διαβασει κάποιος.

Προσοχή: Το Instagram δεν αναγνωρίζει την κενή γραμμή. Αν αφήσετε κενή γραμμή το Instagram θα ξαναενώσει τις παραγράφους όταν πατήσετε το κουμπί δημοσίευση. Μια λύση είναι να βάλετε αναμεσα στις παραγράφους σας κάποιο σύμβολο π.χ. Τελεία(.). 

Η άλλη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογη line breaker, όπου θα επικολλήσετε το κείμενο σας χωρισμένο σε παραγράφους και η εφαρμογή θα το διατηρήσει. Το κανετε copy από την εφαρμογή και paste ξανά στο Instagram. Είναι πολύ πιο εύκολο απ’ ότι ακούγεται!

7.  Συμπεριλάβετε εντυπωσιακά Emojis

Όπως είπαμε και πριν τα emoji  κάνουν την λεζάντα σας πιο ενδιαφέρουσα, πιο ανάλαφρη, πιο eye catching! Χρησιμοποιήστε τα όμως στρατηγικά και με σύνεση γιατί τα υπερβολικά emoji θα οδηγήσουν στο άλλο άκρο.

Μπορείτε να εισαγάγετε emoji στην αρχή της λεζάντας σας για να τραβήξετε το βλέμμα του χρήστη με λίγο χρώμα, ώστε να θελήσει να κάνει κλικ για να διαβάσει περισσότερα ή μπορείτε να αντικαταστήσετε ολόκληρες λέξεις με ένα emoji. Επίσης χρησιμοποιήστε emoji  για να διαχωρίσετε παραγράφους ή για να τραβήξετε την προσοχή στο CTA. Ακόμα και στο τέλος της λεζάντας σας ένα emoji  θα την κάνει πιο ελκυστική. Όλοι αγαπούν τα emoji!

Με τα emoji δίνετε τη δική σας προσωπικότητα στη λεζάντα σας! 

8. Μην γράφετε έκθεση

Αναφέραμε πιο πάνω ότι ακόμα και αν έχετε πολλά να πείτε καλό είναι να το αποφύγετε. Ο λόγος είναι ότι μια μεγάλη ανάρτηση αποτρέπει τον χρήστη από το να τη διαβάσει.

Οπότε, αν η ανάρτηση σας είναι χρήσιμη ή προσθέτει αξία για τον χρήστη μπορείτε να την κρατήστε ολόκληρη. Αν όχι συμμαζέψτε την λιγάκι και κρατήστε μόνο την ουσία και ότι μπορεί πραγματικά να ενδιαφέρει το κοινό σας.

instagram caption, instagram, lezanda sto instagram, λεζαντα στο instagram, lezanda, instagram

Μπορεί να σε ενδιαφέρει: Πώς θα βελτιώσεις τις αναρτήσεις σου στα social media: 8 πανεύκολες τεχνικές SMO (social media optimization)

9. Χρησιμοποιήστε #hashtags

Αυτό μπορεί να μην κάνει απαραίτητα την λεζάντα σας πιο όμορφη ή δελεαστική αλλά την κάνει searchable και διαθέσιμη σε ένα πιο ευρύ κοινό, το οποίο μπορεί να αλληλεπιδράσει με την αναρτηση σας.

Για να είναι πιο όμορφα τα #hashtags μέσα στο κείμενο, τοποθετήστε τα στρατηγικά ή βάλτε τα όλα μαζί στο κάτω μέρος της λεζάντας διαχωρισμένα όμως από το υπόλοιπο κείμενο.

10. Να είστε αυθεντικοί

Γράψτε ανθρώπινα, διαδραστικά, επικαλεστείτε το συναίσθημα, άλλωστε σε ανθρώπους μιλάτε. Βάλτε το προσωπικό στοιχείο, γράψτε την δική σας οπτική και ζητήστε από το κοινό σας να κάνει το ίδιο. Σκεφτείτε ότι μιλάτε σε κάποιον γνωστό ή φίλο.

Να είστε αυθεντικοί. Το κοινό και καταλαβαίνει και εκτιμάει την αυθεντικότητα και θέλει να βλέπει την προσωπικότητα πίσω από τις λέξεις.

Άρα:

Μια καλή λεζάντα αυξάνει το κοινό, το engagement και την αφοσίωση. Επίσης διοχετεύει κόσμο στο site και βοηθάει να έχετε πωλήσεις.

Το να γράψετε μια καλή λεζάντα στο Instagram δεν είναι κάτι περίπλοκο. Κρατήστε την απλή, δώστε αξία, βάλτε την προσωπικότητα σας και σίγουρα θα δείτε αποτελέσματα. Γράψτε όπως θα μιλούσατε σε έναν φίλο. Γιατί τελικά, συνδέεστε με νέους φίλους από όλο τον κόσμο!

Αν πάλι εξακολουθείτε να τα “βρίσκετε βουνό” μπορούμε να σας βοηθήσουμε ώστε να χτίζετε εξαιρετικές λεζάντες και πρωτότυπο περιεχόμενο στο προφίλ σας.

Δείτε και αυτό: Τι είναι το Instagram coaching;

Ακολουθήστε μας στο Instagram για ακόμα περισσότερα tips και συμβουλές!

Μοιράσου αυτό το άρθρο
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Σχετικά άρθρα

Απόκτησε το ΔΩΡΕΑΝ e-book για να πουλάς online

Σε αυτό το δωρεάν e-book θα βρεις:

Γιατί δεν πουλάει το shop μου; - Πώς να πουλάς Online