fbpx

DS Digital Services

κουμπί για αγορα στο ιντερνετ

 

Οι επιχειρήσεις δεν χτίζονται μόνο με επισκέψεις κι αν δεν το ξέρεις, υπάρχουν τα 3  απαραίτητα στάδια στο περιεχόμενο του site για να μετατρέψεις τους επισκέπτες σε αγοραστές στο διαδικτυακό marketing. 

Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε με την στρατηγική περιεχομένου που οδηγεί και εξυπηρετεί τους επισκέπτες σου, ώστε να φτάσουν στον τελικό προορισμό του ταξιδιού τους, δηλαδή την αγορά. Γιατί σίγουρα οι επιχειρήσεις χρειάζονται πελάτες και όχι επισκέπτες. 

κουμπί για αγορα στο ιντερνετ

Πολλές φορές δημιουργείται μια παρανόηση από τους επιχειρηματίες. Πιστεύουν πως οι επισκέπτες είναι μόνο αριθμοί. Λάθος. Οι επισκέπτες είναι άνθρωποι με μυαλό και γι΄αυτό πρέπει να στοχεύσεις στο πως θα διαμορφώσεις το περιεχόμενό σου ώστε να πατήσουν το κουμπάκι που λέει “ολοκλήρωση αγοράς”. Βέβαια αυτό είναι το τελικό στάδιο του ταξιδιού που κάνει ο επισκέπτης και παράλληλα ο δικός σου στόχος που εξυπηρετείται απόλυτα, από τη στρατηγική περιεχομένου. 

  • Ποιά είναι τα τρία στάδια στο περιεχόμενο που θα κεντρίσουν τον επισκέπτη και θα τον μετατρέψουν σε αγοραστή;
  •  Πώς θα σχεδιάσεις αυτή τη στρατηγική περιεχομένου, που να εξυπηρετεί τους καταναλωτές σας και τα ταξίδια τους;
  • Πώς θα είσαι σίγουρος ότι κινείται ο καταναλωτής-στόχος σου, στα τρία στάδια;
περιεχόμενο σε site

Όλα αυτά θα τα εξετάσουμε στο σημερινό άρθρο μας και θα τα αναλύσουμε ώστε να τα κατανοήσεις. Τα στάδια με τα οποία θα ασχοληθείς στο περιεχόμενο, είναι:

  • Επίγνωση 
  • Εξέταση 
  • Απόφαση 

Είναι εξίσου σημαντικά και τα 3 καθώς ένας ιστότοπος που διαθέτει περιεχόμενο κατάλληλο, π.χ μόνο για το πρώτο στάδιο, θα δυσκολευτεί  να οδηγήσει τον επισκέπτη στο καλάθι αγορών. Άρα πρέπει να δημιουργήσεις περιεχόμενο που είναι:

  •  Ισορροπημένο 
  • Στοχευμένο
  • Και εξυπηρετεί το κοινό σου

Αυτό που πρέπει αρχικά να κάνεις είναι, να κατανοήσεις τα στάδια. Αν αυτό πετύχει τότε μπορείς άνετα να εξασφαλίσεις ένα τέλειο ταξίδι στο κοινό σου, με τελικό προορισμό την αγορά των προϊόντων σου. Δεν ακούγεται μόνο απλό, αλλά είναι κιόλας. 

Η κατανόηση από μέρους σου ότι υπάρχουν διαφορετικά στάδια στα οποία βρίσκονται οι δυνητικοί πελάτες καθώς και ο τρόπος που αναζητούν τα προϊόντα/τις υπηρεσίες σου, θα σου προσφέρει  την ακρίβεια να τους στοχεύσεις καλύτερα.  Επίσης χρήσιμο να κατανοήσεις πως ανάμεσα στα στάδια πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Ενώ βασικό είναι  να  ενημερώσεις το κοινό σου  για το πρόβλημα, να τους βοηθήσεις να εξετάσουν τις επιλογές και στη συνέχεια αποφασίσουν να ακολουθήσουν αυτή που τους προτείνεις. 

Ξεκινάμε κι εμείς το ταξίδι μας για να μάθεις τα 3 στάδια που πρέπει να έχει το περιεχόμενό σου. 

4

Στάδιο 1: Επίγνωση

Σε αυτό το στάδιο βρίσκεται ο πελάτης όταν αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι έχει ένα πρόβλημα και ότι χρειάζεται μια λύση.  Πριν από αυτό δεν είχε καμιά απορία για το τι χρειάζεται.

 Τι κάνεις εσύ; 

Αρχίζεις να αναφέρεσαι σε κάποιο πρόβλημα, ώστε να αναρωτηθεί μήπως κι αυτός το έχει. Φυτεύεις με το περιεχόμενό σου σπόρους που τους ενημερώνει για κάποιο πρόβλημα, στο οποίο σαφώς το προϊόν ή η υπηρεσία σου, αποτελεί τη λύση του. 

Βρισκόμαστε στο σημείο που ο αναγνώστης συνειδητοποιεί πως έχει ένα πρόβλημα, μια ανάγκη. Φυσικά θα ήταν αφελές εκ μέρους σου αν πιστεύεις πως θα προσφέρεις ένα κομμάτι στο περιεχόμενό σου και ως δια μαγείας ο επισκέπτης θα αγοράσει. Χρειάζεται προσεγμένο, ειδικό περιεχόμενο και γαι τα 3 στάδια. 

Αν για παράδειγμα πουλάς ζώνες για να έχει καλύτερη στήριξη το σώμα, στο στάδιο της επίγνωσης το περιεχόμενο θα περιλαμβάνει:

  • Σημάδια στο σώμα που δηλώνουν πως δεν κάθεσαι σωστά 
  • Τις μετρήσεις για το πρόβλημα όσον αφορά στον πληθυσμό
  • Πότε θα ανησυχήσει κάποιος και θα ζητήσει βοήθεια 

Αν έγραφες το περιεχόμενο για το στάδιο της επίγνωσης,  δεν θα έλεγες σε καμία περίπτωση, “Διαθέτω τις καλύτερες ζώνες στήριξη και σε πολύ καλή τιμή”. Όχι. Γράφοντας περιεχόμενο που στοχεύει αυτό το στάδιο, θα σκέφτεσαι το ταξίδι του επισκέπτη και θα δίνεις κατάλληλες γνώσεις – πληροφορίες για το συγκεκριμένο στάδιο. 

Έτσι τον βοηθάς να περάσει στο επόμενο με μεγάλη ευκολία. 

 

1

Στάδιο 2: Εξέταση

Εδώ το περιεχόμενό σου επικεντρώνεται στο να τους δείξεις πως μπορούν να λύσουν το πρόβλημα ή να εξυπηρετήσουν την ανάγκη τους. Δίνεις δηλαδή λύσεις. Η λύση σε καμία περίπτωση δεν θα μιλάει ξεκάθαρα για το προϊόν. Εσύ μπορεί να γνωρίζεις πως ναι είναι η λύση το προϊόν ή η υπηρεσία σου αλλά δεν το πετάς φάτσα φόρα στο δυνητικό πελάτη σου. Εδώ χρειάζεται να δώσεις πραγματικά περιεχόμενο με αξία, βοηθητικό, χρήσιμο για τον καταναλωτή. 

Η μέθοδος του call to action είναι μιας πρώτης τάξεως επιλογή, σε αυτό το στάδιο του ταξιδιού του. 

Θα δώσουμε ένα χρήσιμο παράδειγμα για το πως θα προσεγγίσεις το κοινό σου. 

Μπορείς να μιλήσεις αν π.χ. διαθέτεις μια επιχείρηση που πουλάει χειροποίητα κοσμήματα. 

  • Πέντε τρόποι για να συμπληρώσεις το ντύσιμό σου με το κατάλληλο κολιέ.
  • Ποια είναι τα πιο hot βραχιόλια για φέτος το καλοκαίρι.
  • Εξι κοσμήματα που δεν πρέπει να λείπουν από την κοσμηματοθήκη σου. 
  • Ποια κοσμήματα αγαπούν οι γυναίκες περισσότερο και γιατί; 

Εδώ θυμήσου δεν προσπαθείς σε καμία περίπτωση να τον οδηγήσεις στην απόφαση. Δεν θέλεις να του μιλήσεις και να ξοδέψεις λέξεις και παραγράφους εξηγώντας πόσο χρήσιμο είναι να φοράς κοσμήματα, ούτε πως τα δικά σου είναι εξαιρετικής ποιότητας και διαθέτουν μεγάλα πλεονεκτήματα λόγω υλικών.  Στο συγκεκριμένο σημείο δεν θέλεις να επηρεάσεις το κοινό για να αγοράσει, ακόμα. 

Διάβασε κι αυτό:9 μυστικά για να πουλάς χειροποίητα είδη σε e-shop

 

 

Στάδιο 3: Απόφαση

Βρισκόμαστε στο σημείο περιεχομένου που θα οδηγήσει στην αγορά τον καταναλωτή. Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Απομακρύνεσαι πλέον από την πληροφόρηση και προτείνεις το προϊόν σου. 

Θέλεις ο επισκέπτης να περάσει το ποτάμι και να γίνει πελάτης. Άρα το περιεχόμενο πρέπει να είναι διαφορετικό. Πρέπει να τον οδηγήσεις πλέον στις ανάλογες σελίδες που θα λύσουν το πρόβλημα ή την ανάγκη του. 

Ταυτόχρονα όμως πρέπει να του δείξεις γιατί τα προϊόντα σου είναι καλύτερα από αυτά των ανταγωνιστών, χωρίς όμως να δώσεις βάρος σε στοιχεία που υπερτερεί η επιχείρησή σου. Δείξτου τα πλεονεκτήματά σου, τα δυνατά σου σημεία. Αυτό π.χ. μπορεί να είναι η δωρεάν παράδοση, η χαμηλές τιμές κτλ. 

 

5 1

Θυμήσου εδώ επικεντρώνεσαι στην πώληση, οπότε δείχνεις τι πουλάς με ωραίες φώτο και γενικά μέσα σε ένα άνετο, εύκολο, εύχρηστο διαδικτυακό περιβάλλον. Οι κριτικές πελατών βοηθάνε πολύ σε αυτό το στάδιο. 

Σκέψου ο καταναλωτής βρίσκεται στο στάδιο που θέλει να αγοράσει, άρα εσύ πρέπει να του κάνεις το τελευταίο μέρος του ταξιδιού του, πολύ εύκολο και γρήγορο. Έπειτα τον ευχαριστείς που επέλεξε εσένα για να πραγματοποιήσει αυτό το υπέροχο ταξίδι που οδήγησε σε αυτόν το μοναδικό προορισμό. 

Σε ενδιαφέρει:Eshop: 7+1 Βήματα για να το αποκτήσεις!

 

Συνοψίζοντας 

Το σημαντικό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι ο ίδιος χρήστης μπορεί να μην περάσει ολόκληρη αυτή τη διαδρομή στον ιστότοπό σου και να βάλει πλώρη για κάποιον άλλον. Αυτό θα το αντιμετωπίσεις με ένα και μόνο τρόπο. Με το να υπάρχει ισορροπία στο περιεχόμενο και στα τρια στάδια.  Αν δημοσιεύεις τυχαία περιεχόμενο είναι σαν να περπατάς σε σκοτεινό μονοπάτι που δεν ξέρεις που ακριβώς σε οδηγεί. Το ίδιο και οι επισκέπτες σου. Μπορείς να κατανοήσεις τα 3 στάδια και να δώσεις αυτό ακριώς που χρειάζεται ο δυνητικός πελάτης σου. Γιατί όπως είπαμε και στην αρχή, οι επιχειρήσεις δεν χρειάζονται μόνο επισκέπτες αλλά αγοραστές. 

 Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο διάβασε ακόμα: 9 μυστικά για να πουλάς χειροποίητα είδη σε e-shop

Αν θέλεις τις συμβουλές μας για τη δική σου επιχείρηση, είμαστε στη διάθεσή σου. 

Αν θέλεις να εκπαιδευτείς από τους καλύτερους, DS Academy.

Η σωστή λύση για να μάθεις τα πάντα για το μάρκετινγκ.

Μοιράσου αυτό το άρθρο
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Σχετικά άρθρα

Απόκτησε το ΔΩΡΕΑΝ e-book για να πουλάς online

Σε αυτό το δωρεάν e-book θα βρεις:

Πως να πουλάς Online