Αν θέλεις να μάθεις 9 μυστικά για το πως να πουλάς χειροποίητα είδη στο e-shop σου, είσαι στο σωστό άρθρο. Μέχρι το τέλος του, θα σου εξηγήσουμε πως πρέπει να κινηθείς για να πουλήσεις τα δημιουργήματά σου.
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως στις μέρες μας οι επιχειρήσεις με χειροποίητα είδη πληθαίνουν. Από την άλλη αν:
- Γίνει σωστός χειρισμός
- Εφαρμοστεί μια στρατηγική
- Ακολουθηθούν ορισμένα βήματα
- Υπάρχει οργάνωση
- Η κατάλληλη στόχευση κοινού η επιτυχία θα έρθει και η επιχείρηση θα αποφέρει έσοδα.
Τί όμως πρέπει να κάνει ο επιχειρηματίας, για να το πετύχει κάτι τέτοιο;
Ποιες θα πρέπει να είναι οι κινήσεις του και ποια τα βήματά του για να αποκτήσουν τα χειροποίητα είδη το κοινό τους;
Πάμε λοιπόν να δούμε τα βήματα ένα – ένα
Βήμα 1 Καλό είναι να ασχοληθείς με ένα αντικείμενο
Η μεγάλη ποικιλία πολλές φορές δεν είναι ό,τι καλύτερο. Το να διαθέτει μια τέτοιου είδους επιχείρηση μεγάλη γκάμα προϊόντων, την κάνει πιο αδύναμη.
Τι σημαίνει αυτό;
Πως αν επικεντρωθεί κάποιος σε περιορισμένο αριθμό προϊόντων θα είναι πιο εύκολο να γίνει καλύτερος σε αυτό. Έτσι μπορεί να ανταγωνιστεί κάποιους με το να γίνει ειδήμων στα προϊόντα του. Αυτό θα τους δώσει μοναδικότητα άρα και υπεροχή.
Συχνό λάθος των επιχειρηματιών που κατασκευάζουν χειροποίητα είδη είναι να πιστεύουν πως όσο πιο πολλά προϊόντα εμπορεύονται τόσο αμβλύνεται το κοινό τους. Πιστεύουν ότι το κέρδος έτσι θα είναι μεγαλύτερο. Όχι, αυτό είναι λάθος. Τα προϊόντα πρέπει να μην καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα. Έτσι είναι δύσκολο να στοχεύσουν στο κοινό τους. Ενώ αντίθετα αν τα χειροποίητα είδη είναι περιορισμένα σε εύρος σχεδίων, όχι ελάχιστα, ο επιχειρηματίας θα βρει εύκολα το target group.
Mε αυτόν τον τρόπο η επιχείρηση θα γίνει δυνατή γιατί θα μάθεις να κάνεις λίγα ή ένα πράγμα αλλά ποιοτικά άριστο.
Αρχικά πρέπει να κυριαρχεί η σκέψη του περιορισμού ώστε η αγορά που απευθύνονται τα χειροποίητα είδη να είναι εξειδικευμένη.
Αμέσως μετά η κατάστρωση ενός σχεδίου προσέγγισης αυτού του κοινού θα αποτελέσει την επόμενη σωστή κίνηση.
Οι ερωτήσεις που θα βοηθήσουν είναι:
- Πού θα τους βρεις
- Τι διαβάζουν
- Ποιον ακολουθούν
- Ποιες λέξεις θα πληκτρολογούσαν στις μηχανές αναζήτησης
- Ποια είναι η ηλικία τους
- Τι επάγγελμα κάνουν συνήθως
- Ποιο είναι το χόμπι τους
Άρα αναζητούμε την buyer persona ή ελληνιστί τον ιδανικό πελάτη.
Διάβασε κι αυτό:Οι διαφημίσεις σου στο Instagram δεν λειτουργούν; 12 λόγοι και οι διορθώσεις που πρέπει να κάνει
Βήμα 2 Χτίσε ένα πανίσχυρο brand
Δηλαδή να δημιουργήσεις ταυτότητα του χειροποίητου είδους που εμπορεύεσαι. Το branding εκφράζει μια φιλοσοφία και όχι απλά ένα όνομα και ένα λογότυπο και στα χειροποίητα είδη. Δημιούργησε ένα ισχυρό εμπορικό σήμα, που να ξεχωρίζει. Πρέπει να υπάρχει ένα storytelling γι΄αυτό, το κοινό λατρεύει τις ιστορίες πίσω από τα προϊόντα. Το προϊόν όταν δίνει ταυτότητα στον καταναλωτή τότε έχει φέρει εις πέρας τον σκοπό δημιουργίας του.
Γιατί τότε μπορεί και ο καταναλωτής να αναγνωρίσει πως δεν πρόκειται απλά για ένα προϊόν, αλλά για κάτι που θα τον προσδιορίζει. Το να χτίσεις ισχυρό brand βέβαια είναι θέμα ειδικών που θα πρέπει να συμβουλευτείς ώστε να γίνει σωστά. Αυτοί θα σε οδηγήσουν με στοχευμένες, έξυπνες και κατάλληλες κινήσεις.
Βήμα 3 Η τιμολόγηση είναι σημαντική στα χειροποίητα είδη
Το να πετύχεις τη σωστή τιμολόγηση δεν είναι και η πιο εύκολη δουλειά στον κόσμο. Το να φτάσεις στο σημείο να μπορείς να κοστολογείς το προϊόν σωστά είναι σημαντικότατο βήμα. Αυτό καθορίζει το κέρδος σου.
Η τιμολόγηση έχε υπόψη είναι γίνεται δεδομένων παραγόντων που συμμετέχουν στην όλη διαδικασία, από το σχεδιασμό μέχρι το τελικό προϊόν.
Γι αυτό απαιτεί προσοχή και επιμέλεια.
Μην υποτιμάς τίποτε, υπολόγισε σωστά τα παρακάτω για να έχεις το κέρδος που πρέπει:
- Χρόνος
- Υλικά
- Συσκευασία
- Διαφήμιση
Οι παράγοντες αυτοί είναι οι κύριοι πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί η τελική τιμή.
Βήμα 4 Η προώθηση απαιτεί σωστά κείμενα και περιγραφές
Έχεις δημιουργήσει το προϊόν και ήρθε η στιγμή να το παρουσιάσεις στο κοινό. Εδώ πρέπει να προσέξεις ώστε να χρησιμοποιήσεις τις κατάλληλες λέξεις κλειδιά. Τα χειροποίητα είδη, πως τα ψάχνει το κοινό στις μηχανές αναζήτησεις; Αυτό θα είναι η βασική σκέψη. Υπάρχουν εργαλεία που θα σε βοηθήσουν σε αυτό. Το Google Trends και το Keyword Finder ή το Keywords Everywhere θα σου δείξουν ποιες λέξεις χρησιμοποιούν οι υποψήφιοι καταναλωτές στις μηχανές αναζήτησης για να βρουν προϊόντα παρόμοια με τα δικά σου.
Επίσης οι ετικέτες που θα προσθέσεις είναι απαραίτητο βήμα.
Οι φωτογραφίες επίσης να είναι εξαιρετικής ανάλυσης για να αναδεικνύουν το προϊόν.
Κανείς δεν θα αγοράσει από μια θολή φωτογραφία ή από μια κακόγουστη παρουσίαση.
Ακόμη η περιγραφή είναι κάτι που προσέχει πολύ ο υποψήφιος πελάτης. Δώσε τις λεπτομέρειες όσον αφορά στα υλικά, στα χρώματα, στα πάντα.
Σε ενδιαφέρει:Προωθήστε το e-shop σας στα Social Media σε 5 βήματα
Βήμα 5 Πρόσφερε δωρεάν μεταφορά
Θα σου πω ένα παράδειγμα. Αν π.χ. πουλάς ένα χειροποίητο κολιέ που κοστίζει μόνο 5 ευρώ. Ο καταναλωτής θα το δει θα του αρέσει, θα τον δελεάσει και η τιμή και είναι έτοιμος να κάνει την αγορά. Πηγαίνοντας όμως στην ολοκλήρωση της παραγγελίας θα δει ότι άλλα τόσα απαιτούνται για ταχυδρομικά έξοδα.
Πληροφοριακά το 50% των πελατών δεν προχωρούν την παραγγελία γι΄αυτό και μόνο το λόγο.
Σε ενδιαφέρει:Marketing από στόμα σε στόμα (Word of Mouth Marketing WOMM)
Βήμα 6 Τα social media θα κάνουν γνωστά τα χειροποίητα είδη
Τα social media που υπάρχουν για να το κάνεις είναι τα εξής:
Ο τρόπος που θα επιλέξεις που θα προβάλλεις τα προϊόντα σου, είναι σύμφωνα με το ποιο χρησιμοποιεί το αγοραστικό σου κοινό.
Το να τα προβάλλεις όμως δεν λέει κάτι από μόνο του. Αυτό θα είναι μόνο η βιτρίνα του καταστήματός σου. Η αλληλεπίδραση με το κοινό σου είναι αυτή που θα δημιουργήσει κίνηση στο ηλεκτρονικό σου κατάστημα.
Σίγουρα ο τρόπος της διαφήμισης σήμερα είναι τα social απαιτούν όμως γνώσεις και στρατηγική.
Τίποτα δεν γίνεται στην τύχη ή χωρίς οργάνωση.
Αν δεν συνδεθείς με το κοινό σου και δείχνεις μόνο τα προϊόντα σου δεν θα έχεις αποτέλεσμα.
Τα hashtags θα σε βοηθήσουν στη σύνδεση με το κοινό. Επομένως πρέπει να φροντίσεις να καλλιεργείς αυτή τη σύνδεση.
Όταν σκέφτεσαι το κοινό σου να έχεις στο μυαλό σου πως πρόκειται για μια σχέση αμφίδρομη. Στηρίζεται στην αλληλεπίδραση και στο να δίνεις το παρόν με συνέπεια. Είναι μια σχέση σαν όλες τις άλλες, που αν δεν την φροντίσεις πεθαίνει.
Βήμα 7 Εφοδιασμένο και ενημερωμένο εμπόρευμα
Όπως ακριβώς και στο φυσικό κατάστημα έτσι και στο ηλεκτρονικό καλό είναι να έχεις τον πλήρη έλεγχο των εμπορευμάτων. Που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή να γνωρίζεις το απόθεμα και να ελέγχεις τη διαθεσιμότητα. Η ταξινόμηση, η οργάνωση και η καθαριότητα θα σου προσφέρουν ένα κατάστημα έτοιμο να εξυπηρετήσει άμεσα τον κάθε πελάτη.
Βήμα 8 Μην αφήνεις τον πελάτη στο διαβάστηκε
Επειδή οι πωλήσεις στηρίζονται και σε μηνύματα, φρόντισε να:
- Απαντάς άμεσα
- Είσαι ιδιαίτερα εξυπηρετικός
- Μην αφήνεις περιθώρια για να αμφιβάλλει κάποιος για το προϊόν
- Είσαι ευγενικός και υπομονετικός
- Πουλάς το προϊόν με τον τρόπο σου
- Διατηρείς το πελατολόγιο σου ευχαριστημένο
Τα μηνύματα είναι ένα κανάλι επικοινωνίας με το κοινό σου, που έχει πρόθεση να αγοράσει από σένα. Άρα φέρσου σα να ήσουν σε φυσικό κατάστημα και τον είχες απέναντί σου.
Επειδή τα πράγματα στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι πιο απρόσωπα, η προσπάθεια σύνδεσης πρέπει να ακόμη πιο ισχυρή.
Βήμα 9 Κλακέτα και πάμε για live
Το κοινό αγαπάει τα live. Θέλει να σε μάθει και να σε γνωρίσει. Κάνε video και δώσε του υλικό για να συνδεθεί μαζί σου. Δείξε π.χ. την ώρα που κατασκευάζεις τα χειροποίητα είδη, δείξε του πως να τα χρησιμοποιήσει, μίλα του για σένα, χρησιμοποίησε χιούμορ.
Υπάρχουν τρόποι. Κι αν βρίσκεις δικαιολογίες για να μην το κάνεις του τύπου ντρέπομαι κτλ. Ο λαός λέει ότι αφού μπήκες στο χορό οφείλεις να χορέψεις.
Συνοψίζοντας
Η επιχείρησή σου είναι έτοιμη και πρέπει να προωθήσεις τα χειροποίητα είδη που κατασκευάζεις. Εσύ θα αποφασίσεις πως και πότε θα το κάνεις. Εμείς είμαστε εδώ για να σου προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, ώστε να γίνεις expert στο ηλεκτρονικό εμπόριο.
Αν θέλεις μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας για να σου δώσουμε χρήσιμες συμβουλές και να απογειώσουμε μαζί τις πωλήσεις σου.
Aν σου άρεσε το άρθρο, μπορείς να διαβάσεις κι αυτό: Τί είναι το SEO στο digital marketing; Γιατί είναι ζωτικής σημασίας για το site;