fbpx

DS Digital Services

Business Coach

Στις επιχειρήσεις, όπως και στη ζωή, κανείς δεν πρέπει να μένει μόνος! Στη ζωή έχεις φίλους, στην επιχείρησή σου μπορείς και οφείλεις να έχεις τον δικό σου business coach! Το να έχεις δική σου επιχείρηση είναι απόλυτα θεμιτό και φυσικά ενέχει θετικό πρόσημο. Αν δεν υπάρχει προΫπολογισμός, όμως, τι κάνεις; Πώς θα οργανωθείς; Πώς μπορείς να ’’τρέξεις’’ την επιχείρησή σου, είτε είναι μικρή και τοπική, είτε μεγάλης εμβέλειας; Στη δεύτερη περίπτωση θα έχεις budget, αλλά θα ξέρεις τι να το κάνεις; Οπότε, θα ρίχνεις χρήματα στο κενό και αποτέλεσμα μηδέν. Μία λύση είναι να αναζητάς μάταια διάφορα ebooks και να διαβάζεις ατελείωτα άρθρα. Μην αφήνεις την επιχείρησή σου και κατ’επέκταση την επιβίωσή σου στον αέρα. Πλέον, υπάρχει λύση. Μπορείς να έχεις έναν άνθρωπο 24/7, ειδικό στην ανάπτυξη της κάθε επιχείρησης και που φυσικά θα σου αλλάξει και τη νοοτροπία. Σκέψου, λοιπόν, να έχεις έναν άνθρωπο που θα σε συμβουλεύει, θα σε στηρίζει, θα τον εμπιστεύεσαι και φυσικά θα σου γλιτώσει ένα σωρό χρήματα! Τον δικό σου μέντορα, τον business coach. 

business coach

Business Coaching: Τι είναι 

Οι business coaches (προπονητές επιχειρήσεων) είναι κατά κανόνα οι ίδιοι επιχειρηματίες, κι αν όχι, κάποια στιγμή στη ζωή τους είχαν δική τους επιχείρηση, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την αγορά και έχουν βοηθήσει πολλούς άλλους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, όπως εσύ που διαβάζεις αυτό το άρθρο, να ανπτυχθούν, να αλλάξουν νοοτροπία και πάνω απ’όλα να διαχειρίζονται το budget τους. Είναι έμπειροι επιχειρηματίες, και το εξαιρετικά αποδοτικό πλεονέτημά τους είναι ότι λειτουργούν εξατομικευμένα, δηλαδή θα ταιριάξουν μία αποκλειστική στρατηγική μόνο για τις ανάγκες της επιχείρησής σου! Αν κάποιος θέλει να μάθει κιθάρα θα πάρει δάσκαλο μουσικής, γιατί εσύ ως επιχειρηματίας να μην έχεις τον δικό σου ειδικό; Μάλιστα, αν υπάρχει η κατάλληλη αμοιβή, συνήθως ένας business coach θα φέρει μαζί του την εξειδικευμένη ομάδα του, η οποία θα σε κατευθύνει βήμα βήμα ώστε να πετύχεις τον στόχο σου σε κάθε πτυχή της επιχειρήσής σου. Έχεις δύσκολες ερωτήσεις, θέλεις συμβουλές, βοήθεια, στήριξη, θα πάρεις απαντήσεις για όλα. Ένας ειδικός αυτής της φύσεως να τονίσουμε ότι δεν χρειάζεται να προσληφθεί μόνο για την ανάπτυξη της επιχείρησής σου. Μπορεί κάλλιστα και να στην αναζωογονήσει. 

Διαβάστε περισσότερα: Οι 12 top συμβουλές για τα business blog άρθρα

Το έργο ενός Business Coach

Ο business coach είναι προπονητής με όλη την σημασία της φράσης. Είναι ένας εκπαιδευτής και μέντορας, είναι αυτός που θα σε εκπαιδεύσει σε δεξιότητες, σε στρατηγικές χειρισμού της επιχείρησής σου, στο πώς να τη λειτουργήσεις καθημερινά, σου λύνει κάθε απορία και εργάζεται για να σε τοποθετήσει στη θέση του ηγέτη, άρα μελλοντικά και του νικητή. Είναι αυτός που γνωρίζει από την αρχή την επιχείρησή σου, τους στόχους της και φυσικά τι πωλήσεις έχει τη δυνατότητα να κάνει μέχρι και το κοινό στο οποίο θα στοχεύσεις. Ικανός να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση και να υπερκεράσει κάθε εμπόδιο. Ναι, είναι σε καλύτερη θέση από εσένα, για αυτό και πρέπει να τον εμπιστευτείς. 

Άφησέ τον να μάθει το πού θέλεις να φτάσεις, τα συστήματα της επιχείρησής σου, όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται, το όραμά σου. Είναι αυτός που θα μετατρέψει την επιχείρησή σου σε βιώσιμο εισόδημα μέσω συνολικής στρατηγικής μάρκετινγκ. Είναι η πυξίδα σας, αυτός που θα σας οδηγήσει στην επιτυχία. 

business coach & mentoring

Πώς θα σε βοηθήσει ένας business coach

Ένας business coach έχει ποικίλλο έργο, μπορεί να στήσει μια τοπική, ή μεγάλη επιχείρηση, μπορεί να την αναβιώσει, ή ακόμα και να βοηθήσει την ίδια την επιχείρηση να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο. Είναι αυτός που θα ορίσει επιχειρηματική στρατηγική και μακροπρόθεσμο πλάνο, θα ωθήσει τον επιχειρηματία στο επόμενο στάδιο και θα γλιτώσει από πολλές κακοτοπιές τον κάθε επιχειρηματία. 

Παίζει ρόλο ένας business coach σε τοπική επιχείρηση;

Η απάντηση, ακόμα και μονολεκτική, μπορεί να είναι εύκολη, αλλά οφείλουμε να στα εξηγήσουμε όλα. Μία τοπική επιχείρηση έχει συγκεκριμένη εμβέλεια και δεν μπορεί να συγκριθεί με μία πολυεθνική. Για τον λόγο αυτό, το όραμα, ο στόχος, το έργο της επιχείρησης πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα της. Για παράδειγμα, ένα εστιατόριο που εδρεύει σε ένα μέρος συγκεκριμένο, θα προσελκύσει ντόπιους πελάτες, άρα θέλει άλλο μείγμα στρατηγικής και πράξεων. Ο επιχειρηματίας οφείλει να γνωρίσει τις πτυχές του επιχειρείν, να προωθεί την επιχείρησή του, να ξέρει εν ολίγοις τι ακριβώς να κάνει. Εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί ένας τόσο ικανός, διαβασμένος και καλά προετοιμασμένος ιδιοκτήτης. Για αυτό και ο business coach που ειδικεύεται στις μικρές επιχειρήσεις είναι ο ιδανικός. Αν και εκτός της όποιας προΫπηρεσίας που μπορεί να έχει ένας ειδικός, κατά γενικό κανόνα είναι γνώστης για να βοηθήσει κάθε τύπο επιχείρησης. 

Διαβάστε περισσότερα: 9 μυστικά για να πουλάς χειροποίητα σε shop

Διάσημοι που είχαν Business Coach!

Δεν σε πείσαμε ακόμα; Οκ! Ίσως να είναι και κάπου αναμενόμενο. Αλλά σκέψου ότι πολλοί διάσημοι επιχειρηματίες είχαν έναν ειδικό μέντορα. Η επιτυχία τους οφείλεται εν πολλοίς σε αυτούς τους ανθρώπους που τους εμπιστεύθηκαν. Πρώτος διδάξας ο Eric Schmidt, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, ο οποίος ενώ ήταν ήδη σε υψηλόβαθμη θέση, ήθελε έναν μέντορα να τον ενθαρρύνει, να τον παροτρύνει και να τον οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. Μένοντας έκπληκτος από τα θεαματικά αποτελέσματα, δήλωσε: «όλοι χρειάζονται έναν προπονητή». Άλλοι επιχειρηματίες που είχαν business coach ήταν ο Μπιλ Γκέιτς και ο Στιβ Τζομπς. 

business coach

Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους…!

Οι επιχειρηματίες που είτε είχαν οι ίδιοι business coach, είτε τους προσέλαβαν για την επιχείρησή τους είδαν ργδαία βελτίση τόσο στους ίδιους όσο και στην επιχείρησή τους (στελέχη, εταιρία). Δε θα σε κουράσουμε με περιττούς αριθμούς, παρά μόνο με κάποια χρήσιμα στατιστικά στοιχεία για να δεις την αξία που λαμβάνεις επενδύοντας σε έναν ειδικό:  

  • Μελέτη του 2001 από την Manchester Inc. αναφέρει ότι οι εταιρίες που είχαν business coach είχαν κέρδος κατά 5.7 φορές το ποσό που επένδυσαν πάνω τους! Με λίγα λόγια το τζίραραν επί 6 σχεδόν! 
  • Έκθεση από την Ένωση Διαχείρισης Προσωπικού αναφέρει ότι η παραγωγικότητα όσων έλαβαν εκπαίδευση από business coach αυξήθηκε κατά 86%, ενώ όσων εκαπιδεύτηκαν μόνοι τους μόλις κατά 22%!
  • Μελέτη του Hay Group υποστηρίζει ότι το 40% είχαν business coach, ή προσλαμβάνουν έναν για εκπαίδευση στελεχών. 
  • Μελέτη από το MetrixGlobal LLC επισημαίνει ότι εταιρίες που προσέλαβαν business coach κέρδισαν περίπου 8$ για κάθε 1$ που επένδυσαν πάνω του!!
  • 53% των επιχειρήσεων (συμπεριλαμβανομένων και των στελεχών τους) αύξησαν την παραγωγικότητά τους. 
  • 61% των εταιριών αύξησε την εργασιακή ικανοποίηση. 
  • 22% των στελεχών αναφέρει ότι το business coaching μείωσε το λειτουργικό κόστος!
  • Το 67% των επιχειρηματιών και των στελεχών εταιριών αναφέρει ότι αύξησε τις δεξιότητες των εργαζόμενων της εταιρίας. 

Business Coaching: Οι ερωτήσεις που σίγουρα θα κάνεις – Οι απαντήσεις που θα λάβεις

Ε: Τι να πω στον business coach την πρώτη φορά που μιλήσουμε; 

Α: Όταν θα συναντήσεις για πρώτη φορά τον μέντορα της επιχείρησής σου, το πρώτο πράγμα που οφείλεις να κάνεις είναι να τον ενημερώσεις περί της επιχείρησής σου. Τι πραγματεύεσαι, τι πουλάς, τι ανάγκες καλύπτεις στην αγορά και τι θέλεις να πετύχεις. 

Ε: Μπορούν πραγματικά οι business coaches να με βοηθήσουν; 

Α: Ναι! Κανένας άλλος δεν μπορεί, αφού αυτοί έχουν τεχνογνωσία, εμπειρία και φυσικά επιτυχίες.

Ε: Έχω μικρή επιχείρηση, αξίζει να προσλάβω έναν business coach;

Α: Όπως έχουμε αναφέρει και παραπάνω, σαφέστατα αξίζει! Μια μικρή και δη τοπική επιχείρηση, έχει άλλες ανάγκες και οφέλη που μπορεί να αποκομίσει από την συνεργασία της με έναν εξειδικευμένο business coach, που έχει τον τρόπο να χειριστεί μια τέτοια κατάσταση.

business coach

Συμπέρασμα: Η συνεργασία με έναν άνθρωπο που έχει ξεκάθαρο πλάνο, την γνώση, τον τρόπο και τις λύσεις για να σε σώσει και να σε αναπτύξει δεν είναι σχέση συναλλαγής, αλλά εμπιστοσύνης, μια τακτική, μια σοφή επένδυση, που θα σε αποτρέψει από το να πετάς λεφτά σε διαφημίσεις, σε πρακτικές ανώφελες. Δεν παίζουμε όταν η επιβίωσή μας έχει συνδεθεί με την εταιρία μας, για αυτό και δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μόνοι μας. 

Θέλεις τον δικό σου άνθρωπο; Έναν άνθρωπο που ξέρει πώς να αναβιώσει το όραμά σου, να δούμε δώσει γρήγορες και πρακτικές λύσεις, να σε βγάλει από το αδιέξοδο, να σου πει πώς να επενδύσεις, πώς να λειτουργήσεις την επιχείρησή σου για να έχεις επιτέλους ένα κέρδος; Τώρα τον έχεις! Έλα στην DS Academy να συζητήσουμε ό,τι σε απασχολεί, και να εφαρμόσουμε ένα ατομικό πλάνο, πάνω σου 100%! Γιατί είσαι διαφορετικός/ή, μπορείς να το κάνεις πολύ καλύτερα και θα το αποδείξουμε.

Δες και τα άρθρα: Πώς να γίνω influencer στο Instagram;

LinkedIn: 9 τρόποι να το χρησιμοποιείς αποτελεσματικά

Μοιράσου αυτό το άρθρο
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Σχετικά άρθρα

Δήλωσε συμμετοχή

Το κλειδί της επιτυχίας: Free webinar για διαφημίσεις στο Facebook και Instagram

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά

Στέλιος Στυλιανίδης και επιτυχία

Κατέβασε το δωρεάν βιβλίο

Instagram Marketing για επιχειρήσεις

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά

book

Κατέβασε το δωρεάν βιβλίο

Πως να πουλάς online (ακόμη και αν είσαι χάλια στις πωλήσεις)

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά

Πως να πουλάς Online