DS Digital Services

γιατί δεν πουλάει το eshop μου

Έχεις eshop που δεν πουλάει; 

”Μα καλά τα έκανα όλα σωστά, γιατί δεν πουλάει το eshop μου”; Μια κοπέλα, η Μαρία, νέα και φιλόδοξη, έχει κάνει το μεγάλο βήμα και αγοράζει ένα domain name και αποφασίζει να φτιάξει ένα διαδικτυαξλο κατάστημα. Έχει επενδύσει κάποιες χιλιάδες ευρώ, έχει στήσει το eshop της και περιμένει να πουλήσει. Έχει προσλάβει για τη δουλειά αυτή επαγγελματίες άλλωστε. Ξεκινάει τη διαφήμιση και το λανσάρισμα και περιμένει. Έναν μήνα, δύο μήνες, έξι μήνες…

Ταυτίστηκες; Αν και δε σε λένε ή και σε λένε Μαρία, να έχεις κατά νου πως όσα προβλήματα αντιμετωπίζεις εσύ τα έχει πολύς κόσμος. Πολλά eshopσ δεν πουλάνε κι αυτό οφείλεται στους παράγοντες που θα αναλύσουμε παρακάτω!

Αφού ρίχνω διαφήμιση! Γιατί δεν πουλάει το eshop μου;

Αυτό είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα eshop πανελλαδικά. ”Γιατί δεν πουλάει το eshop μου; Αφού πληρώνω την google να με προβάλει”. Κι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Πετάς τα χρήματά σου, γιατί δεν έχεις το σωστό κοινό. Πιο σωστά το κατάλληλο κοινό. Για παράδειγμα, αν διαφημίζεσαι σε όλη την Ελλάδα και στα δύο φύλα ενώ πουλάς προϊόντα make up για γάμο, τότε απλά πληρώνεις και δεν έχεις αποτέλεσμα. Θέλεις γυναίκες, που σκοπεύουν να παντρευτούν και συγκεκριμένων ηλικιών. Όχι τους πάντες, άρα κακώς περιμένεις να έρθει όλη η Ελλάδα να σε πληρώσει και να πουλήσεις. Καθόρισε το κοινό σου, κάνε σωστά διαφημιστικά γκρουπς και στόχευσε.

Γιατί δεν πουλάει το shop μου; - Πώς να πουλάς Online

Αφού δεν πουλάει το eshop, γιατί δεν κάνεις SEO;!

Το να ξέρεις το σωστό κοινό για να πουλήσεις και να μην πετάς χρήματα είναι κομβικό. Πώς θα στοχεύσεις σε αυτό, όμως; Και πώς θα ξέρεις τι θα τους προσφέρεις ως λύσεις, αν δεν γνωρίζεις τα προβλήματά τους; Και πώς θα δημιουργήσεις διαφημίσεις και διαφημιστικά γκρουπς για να στοχεύσεις σε φράσεις-κλειδιά που αναζητά και γκουγκλάρει το κοινό σου; Με στρατηγική SEO που δίνει έμφαση στην οργανική απήχηση. Θα κάνεις καλή έρευνα, ή θα προσλάβεις έναν ειδικό να την κάνει ώστε να έχεις μια λίστα με φράσεις-κλειδιά που το κοινό σου χρησιμοποιεί και μέσω αυτών γκουγκλάρει το πρόβλημά του. Εσύ οφείλεις να δημιουργήσεις περιεχόμενο με βάση την έρευνα που θα κάνεις και να δώσεις τη λύση, εφόσον φυσικά αυτό που προσφέρεις λύνει πρόβλημα του κοινού σου. Από την έρευνα αυτή, τη λύση που θα προσφέρεις μπορείς να στήσεις και τις διαφημίσεις σου ώστε να έχουν αποτέλεσμα.

 

Δεν πουλάει το eshop γιατί δεν έχεις επισκεψιμότητα

Το κακό του να έχεις λανθασμένο κοινό είναι να μην έχεις καθόλου. Δηλαδή, να μην μπαίνει ο αριθμός που μπορεί να μετατραπεί σε πελάτες. Από τη μια, δεν μπαίνει ικανοποιητικός αριθμός, από την άλλη δεν γίνονται και πελάτες. Γιατί συμβαίνει αυτό και τελικά φτάνουμε στο ”γιατί δεν πουλάει το eshop μου”; Απλό: Δεν κάνεις τις απαραίτητες κινήσεις που θα οδηγούσαν τον κόσμο στο eshop σου. Αν δεν μπαίνει κόσμος σο μαγαζί σου, είναι γιατί δεν σε ξέρουν κι αυτό πρέπει να λύσεις. Διαφημίσεις, SEO, social media, affiliate marketing, email marketing είναι κάποιες λύσεις.

Έχεις καλές και κατάλληλες περιγραφές προϊόντων στο eshop σου; 

Ένα από τα τοπ3 λάθη όλων των eshops είναι ότι κάθε προϊόν θα το καταχωρήσουν αλλά δεν θα το περιγράψουν. Ανοίγεις ένα προϊόν από την κούτα, βάζεις την ετικέτα και την περιγραφή του προμηθευτή/της εταιρίας και τέλος. Περιμένεις να πουλήσεις. Αλήθεια, πώς; Ο κόσμος θα αναζητήσει το προϊόν όπως το κατέγραψες; Έτσι ακριβώς; Γιατί το ξέρει; Θα αναζητήσει στην μηχανή αναζήτησης αυτό που γνωρίζει. Άρα, πρέπει να βελτιώσεις και αυτό, βασικά να το αλλάξεις. Και ναι, κάνεις SEO και εκεί, που είναι το κυριότερο κιόλας σε ένα eshop.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΔΩΡΕΑΝ MARKETING TIPS

 

Βρίσκω στο eshop σου αυτό που θέλω εύκολα; 

Αν είναι να ψάχνω για ώρα αυτό που θέλω και να περνάει η ώρα και να το βρω μέσω πολλών σελίδων, έχω φύγει. Σόρρυ που είμαστε κυνικοί, αλλά να πούμε ψέματα; Σκέψου όπως εσύ, ως καταναλωτής. Μπαίνεις σε ένα κατάστημα, ας είναι και διαδικτυακό και θέλεις αμέσως να βρεις αυτό που θέλεις. Αν είναι eshop δεν υπάρχει πωλήτρια. Άρα, θα με κατευθύνεις με το μενού και με τις κατάλληλες καταχωρήσεις των προϊόντων. Με 1-2 κλικς το πολύ να το βρω και να το τσεκάρω. Επίσης, ετοιμάζομαι να φύγω, έτσι θα με αφήσεις; Βγάλε ένα αναδυόμενο παράθυρο να μου ζητάς κάτι: Να κάνω εγγραφή για να πάρω κάτι, να συμπληρώσω φόρμα, να εγγραφώ στο newsletter… Αν δε μου δώσεις κίνητρο και ενδιαφέρον, θα φύγω και δε θα ξαναγυρίσω κιόλας.

Θέλεις πωλήσεις, πιστεύεις το eshop σου; Το προωθείς; 

Οκ, μέχρι να στρώσεις τις διαφημίσεις της google και να μην πετάς χρήματα, μην μείνεις με σταυρωμένα τα χέρια. Στήσε και παίξε διαφημίσεις Facebook, instagram. Αν δεν μπορείς, να σου δηλώσω με χαρά και τιμή, πως είμαστε εδώ! Δεν χρειάζεται να περιμένεις το μάννα, ούτε να στρώσουν όλα και μετά να δράσεις. Κάνε το παράλληλα. Να αρχίσεις να συγκεντρώνεις σιγά σιγά πελατεία και αναγνωρισιμότητα, κυρίως το δεύτερο.

instagram marketing - γιατί δεν πουλάει το eshop μου;

 

Οι σελίδες των προϊόντων σου είναι καλές, σωστά σχεδιασμένες; 

Έστω ότι μπήκε ένας χριστιανός μέσα, μετά τι θα κάνει; Θα βρει το μενού, θα επιλέξει την κατηγορία του προϊόντος που θέλει να δει και να αγοράσει και εκεί έκανες πάλι το θαύμα σου. Περιγραφή που δεν φανερώνει τα ωφέλη του προϊόντος, το προϊόν μπορεί και να μην είναι τοπ, η φωτογραφία απαράδεκτη και τίποτα το αξιοσημείωτο. Θα μείνει; Εσύ θα έμενες; Απαραίτητες πληροφορίες δεν έχεις, τιμή που δεν ξέρω γιατί να την πληρώσω έχεις, φωτογραφία κακή έχεις, SEO να προσεγγίσεις κόσμο δεν κάνεις, μπήκα και; Βγήκα αμέσως και δεν ξαναγυρνάω.

 

Έχεις καλό μενού κι ευδιάκριτο;

Το μενού πρέπει να είναι απλό, ξεκάθαρο, να έχει υποκατηγορίες και να έχεις κάνει έρευνα για το ποιες φράσεις θα γράψεις στο μενού. Το ίδιο και στις υποκατηγορίες. Ώστε αν κλικάρω να βγει το προϊόν με το ανάλογο κείμενο και να αναγράφεται τι θα κερδίσω με αυτό που θα με προτρέψεις να αγοράσω. Να έχεις κάνει σωστή κατηγοριοποίηση, να βρω αυτό που θέλω, γιατί ξέρω πώς το ρωτάω και το θέλω. Για παράδειγμα, η κρέμα anti aging δεν μου λέει τίποτα, ενώ την αντιγηραντική που θα ψάξω, και αυτό είναι ουσιασιτκά, θέλω να την αγοράσω. Άρα, με χάνεις και είμαι το κοινό που θέλεις, το λεγόμενο ”ζεστό”. Παράλληλα, φρόντισε να μην έχεις πολλά διαφημιστικά αναδυόμενα παράθυρα και με πρήξεις. Συν τις πολλές γεμάτες περιγραφές που ”πνίγουν” το μάτι και σε αποτρέπουν να το πάρεις. Είναι παράγοντες που οδηγούν σε εγκατάλειψη τον υποψήφιο αγοραστή.

 

Άκουσε εδώ το podcast για eshops & επιχειρήσεις! 

 

Μπορώ να αγοράσω εύκολα, ή μου ζητάς πολλά στοιχεία; 

Όσο μεγάλη λεπτομέρεια κι αν σου φαίνεται, κι ακόμα δεν έχουμε τελειώσει, το checkout, η λεγόμενη ολοκλήρωση πληρωμής είναι μεγάλο θέμα. Έχω βάλει τα προϊόντα στο καλάθι, όλα καλά, πάω να πληρώσω και εκεί παίζεται όλο το παιχνίδι. Δεν μπορώ, γιατί ζητάς πολλά άσχρηστα στοιχεία, ζητάς να δημιουργήσω λογαριασμό, να βάλω στοιχεία, δεν μου έχεις φόρμα συμπλήρωσης ως guest. Δεν μου έχεις μία σελίδα με λίγα πράγματα που να ολοκληρώνουν την παραγγελία, δεν δίνει την ευκαιρία με κωδικό και μέιλ να εγγραφώ. Παράλληλα, δεν απλουστεύεις τη διαδικασία. Έχω ήδη φύγει. Δημιούργησε μια διαδικασία πληρωμής, ζήτα μια φορά στοιχεία, βάλε αμέσως τρόπο πληρωμής. Κράτα σταθερή τιμή και μην με πρήζεις με διαφημίσεις. Πάντα να στείλεις μέιλ ευχαριστήριο και φυσικά την απόδειξη παραγγελίας. Να νιώσει μοναδικός ο πελάτης αλλά το κυριότερο: Ασφάλεια ότι έχεις αξιοπιστία. Να μην αναρωτιέται αν πλήρωσε, αν θα παραλάβει, αν έγινε η παραγγελία.

 

Παρέχεις κάθε δυνατό τρόπο πληρωμής, έχεις συνεργασία με κάθε εταιρία κούριερ; 

Μεγάλος βραχνάς! Αν ρωτήσεις 100 ανθρώπους για το ποια είναι η χειρότερη μεταφορική εταιρία θα σου δώσουν πιθανόν 100 διαφορετικές απαντήσεις. Συνεπώς, δεν γνωρίζεις την εμπειρία, δυσάρεστη ή ευχάριστη του καθενός. Προσπάθησε να τις παρέχεις όλες. Αντίστοιχα, βάλε πολλούς τρόπους πληρωμής: PayPal, μετρητά με αντικαταβολή, πιστωτική/χρεωστική κάρτα, κρυπτονομίσματα, τραπεζικό έμβασμα, πληρωμή με ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Όταν διευκολύνεις τον πελάτη, μείνει ευχαριστημένος, τότε θα σε ξαναπροτιμήσει.

Κάνε eshop mobile friendly και γρήγορο! 

Το 85% των επισκεπτών επισκέπτεται μέσω κινητών σάιτς και eshops και θέλουν ταχύτητα. Αν κάνουν αρκετά δευτερόλεπτα να μπουν, να περιηγηθούν, να ψάξουν τα προϊόντα, έφυγαν. Θα μπουν στον ανταγωνιστή και θα κάνουν αγορά. Μη σου πω θα μπουν σε 2-3 ανταγωνιστές με την αργοπορία που θα δεχτούν από το δικό σου eshop. Άρα, μείωσε την ταχύτητα φόρτωσης, βοήθησε να περιηγηθώ ταχύτατα μέσα και να επιλέξω προϊόντα. Όταν με βοηθάς, σημαίνει ότι μετράω ως πελάτης και με σέβεσαι.

 

Γιατί δεν πουλάει το eshop μου;  – Λύσεις για να αυξήσεις πωλήσεις & τζίρο!

Τελικά, ”γιατί δεν πουλάει το eshop μου”; Τους λόγους σού τους αναλύσαμε. Ετοιμάσου για τις λύσεις.

  1. Απλοποίησε την πληρωμή, βάλε πολλούς τρόπους πληρωμής.
  2. Βάλε σε ένα ποσό παραγγελίας και πάνω δωρεάν μεταφορικά.
  3. Βάλε όλες τις διαθέσιμες μεταφορικές.
  4. Βάλε εύκολους τρόπους επικοινωνίας – Να σε βρω αν θέλω να ρωτήσω κάτι.
  5. Κάνε SEO! To οργανικό θα σου δώσει δύναμη και εξοικονομείς χρήματα.
  6. Να έχεις άψογη εξυπηρέτηση και με πολλούς τρόπους (τσατ, τηλέφωνο, μέιλ).
  7. Δημιούργησε επιτυχημένες διαφημιστικές και στοχευμένες καμπάνιες.
  8. Προώθησε το eshop παντού.
  9. Ενίσχυσε το προϊόν σου. Να έχεις το καλύτερο.
  10. Να έχεις ευκρινείς φωτογραφίες, ποιοτικές και πειστικές. Όχι να παραγγείλω άλλο κι άλλο να μου έρθει.

 

Ακόμα δυσκολεύεσαι; Είμαστε εδώ για εσένα με 30 χρόνια εμπειρίας σε επιχειρήσεις & eshops. Κλείσε ραντεβού να δούμε πώς μπορούμε να σε βοηθήσουμε να αυξήσεις τον τζίρο σου! 

 

 

 

Οι επιλογές μας
Στέλιος Στυλιανίδης και επιτυχία

Στέλιος Στυλιανίδης

Marketing Expert

Η γνώση μαζί με τη δράση μετατρέπουν τις αντιξοότητες σε επιτυχία

Stelios Stilianidis

Αξίζει να τα δεις
Μοιράσου αυτό το άρθρο
Σχετικά άρθρα

Απόκτησε το ΔΩΡΕΑΝ e-book για να πουλάς online

Σε αυτό το δωρεάν e-book θα βρεις:

Γιατί δεν πουλάει το shop μου; - Πώς να πουλάς Online