DS Digital Services

Pinterest: Γιατί πρέπει να σε ενδιαφέρει

Δεν είναι λίγες οι φορές που στις συζητήσεις μεταξύ επιχειρηματιών που προβάλλουν τη δουλειά, ή την επιχείρησή τους στο διαδίκτυο, όταν αναφέρουν τα κοινωνικά δίκτυα στα οποία επενδύουν αναφέρουν Facebook, Instagram, Tik Tok και φυσικά το YouTube. Ούτε ένας δε θα πει «Εγώ έχω και Pinterest και αξίζει».

Κι όμως! Αυτό είναι από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορούμε να κάνουμε στην επιχείρησή μας. Να υποτιμήσουμε και να αδιαφορήσουμε για ένα μέσο, που έχει τη δυνατότητα να μας διαφημίσει, να προβάλει την επιχείρησή μας, να μας κάνει γνωστούς σε ευρύ κοινό ταχύτατα, να μας δώσει ιδέες κι έμπνευση για το χτίσιμο του brand μας και να υποβοηθήσει στα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα που πιθανώς διαθέτουμε. Εν ολίγοις,  είναι το απόλυτο μέσο, ένα πολύ-εργαλείο και δεν το ξέρουμε! Ε, ήρθε η ώρα να το εξερευνήσουμε και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο. Στο παρόν άρθρο θα μάθετε εγγυημένα τα τι, πώς και γιατί του μέσου και φυσικά θα πάμε βήμα βήμα στο χτίσιμο λογαριασμού.

βιβλίο για Instagram

 

Pinterest με… στοιχεία!

Το Pinterest αριθμεί, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από τον Απρίλιο του 2022 450 εκατομμύρια χρήστες με το περίπου 80% να είναι γυναίκες! Στην πρώτη θέση συνεχίζει να είναι το Facebook με περίπου 3 δις χρήστες, έπεται το YouTube με 2,6 δις χρήστες, το Instagram με 1,4 δις χρήστες και το ανερχόμενο Tik Tok με 1 δις χρήστες. Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, ο καθένας ότι το Pinterest είναι ένα μέσο που δεν πρέπει να αγνοηθεί. Μα εύλογα θα έλεγε κάποιος «Σιγά, είναι στην πεντάδα, αλλά υπολείπεται σε χρήστες. Γιατί να μην πάω στα δύο πρώτα και να επενδύσω»;

Αρχικά, δεν επενδύουμε ποτέ σε ένα μέσο. Χτίζουμε ένα ολοκληρωμένο πλάνο μάρκετινγκ και φυσικά προσπαθούμε να έχουμε παρουσία σε πολλά. Τα κοινωνικά μέσα δεν μας ανήκουν, άρα γιατί να μείνουμε μόνο σε ένα μέρος; Όμως, λιγότεροι χρήστες σημαίνει μικρότερος ανταγωνισμός, άρα αυτομάτως ευκαιρία για εμάς, αφού, αν κάνουμε σωστά όσα πρέπει, τότε θα αποκτήσουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων.

Το κοινό του Pinterest & το Μάρκετινγκ

Το Pinterest είναι για όλους; Αφορά τους πάντες; Ό,τι κι αν πουλάω, να επενδύσω εκεί; Τρία ερωτήματα που λογικά θα σας απασχολούν. Η απάντηση και στα τρία είναι ΌΧΙ! Το Pinterest έχει παγκοσμίως, κατά κύριο λόγο, γυναικείο κοινό σε ποσοστό περίπου 80%! Από αυτές ένα μεγάλο ποσοστό είναι μαμάδες και κορίτσια γεννημένα το 2000, ενώ το 63% αυτών χρησιμοποιούν το μέσο έχοντας επιχειρήσεις! Το 30% αυτών είναι ηγέτιδες! Όλα αυτά δείχνουν πόσο σημαντικό είναι, αν έχεις ένα γυναικείο κοινό, και δη μαμάδες ή έφηβες γυναίκες, να επενδύσεις εκεί. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι αν δε στοχεύεις εκεί, δε πρέπει και να επενδύσεις…

Διαβάστε περισσότερα: 9 κορυφαίες συμβουλές marketing για μικρές επιχειρήσεις

Η αλήθεια των αριθμών

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία:

  • 7/10 γυναίκες χρησιμοποιούν το Pinterest
  • 8/10 είναι ηλικίας 22 έως 54 ετών με υψηλά εισοδήματα
  • 70% είναι μαμάδες & το 1/3 των χρηστών είναι μπαμπάδες

Τα παραπάνω δημογραφικά, κι όχι μόνο στοιχεία, δείχνουν αφενός το πόσο ισχυρό αλλά και ποικιλόμορφο μέσο είναι, αφετέρου ότι μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα μέσα σε ένα ιδανικά ολοκληρωμένο πλάνο μάρκετινγκ. Μα δεν είναι και μόνο αυτό. Το ότι επιλέγεις ως χρήστης ποιες κατηγορία περιεχομένου θα δεις (π.χ. Μαγειρική, Διακόσμηση, Ρούχα κ.λπ), το οπτικοποιημένο περιεχόμενο «κάνε το μόνος σου», γνωστό ως DIY, ότι μπορείς να έχεις τον δικό σου πίνακα με περιεχόμενο (θα δούμε παρακάτω τι εννοούμε) είναι κάποια από τα δυνατά και μοναδικά πλεονεκτήματα του Pinterest.

 

Pinterest με μια ματιά…

Κάθε κοινωνικό δίκτυο έχει και τους δικούς του κώδικες, έτσι και το Pinterest, που χρησιμοποιεί συγκεκριμένη ορολογία και φυσικά έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Αν είναι η πρώτη σας φορά σε αυτό το μέσο, μην πάρετε λεξικό, έχουμε εμείς!

Pins & Boards / Καρφίτσες & Πίνακες

Pins: Όταν αρέσει σε ένα χρήστη ένα περιεχόμενο που θα δει, όπως μια εικόνα, ένα γραφικό, μια αφίσα, έχει τη δυνατότητα να το αποθηκεύσει, άρα να πατήσει την… καρφίτσα. Κάθε καρφίτσα (Pin) συνδέεται με την αρχική πηγή με link. Έτσι, μπορεί το περιεχόμενο να συνδεθεί με τον ιστότοπο που θέλουμε και αυτό να οδηγήσει σε αύξηση επισκεψιμότητας.

Πίνακες: Οι πίνακες στην ουσία είναι οι λίστες που εμπεριέχουν τις καρφίτσες, δηλαδή τις αποθηκευμένες αναρτήσεις που οι χρήστες του Pinterest (οι pinners) θέλουν να έχουν οργανωμένες. Έτσι, κάθε φορά που ένας χρήστης θέλει να αποθηκεύσει, να… πινάρει δηλαδή μια ανάρτηση, επιλέγει που θέλει να την αποθηκεύσει και τότε αυτή κατευθύνεται στον ανάλογο πίνακα.  Μπορείτε να δημιουργήσετε πολλούς πίνακες περιεχομένου, που θα διευκολύνουν την συνολική στρατηγική σας. Οι χρήστες, κι εδώ έρχονται τα καλά νέα, μπορούν να ακολουθήσουν είτε ολόκληρο τον λογαριασμό σας, είτε έναν συγκεκριμένο πίνακα, πάντως, κερδισμένοι θα βγείτε, στα σίγουρα.

 

Pinterest

Πώς να δημιουργήσετε λογαριασμό στο Pinterest

Η δημιουργία λογαριασμού στο Pinterest δεν είναι δύσκολη υπόθεση, αλλά καλύτερα να ακολουθήσετε προσεκτικά τα βήματα που θα σας πούμε, ώστε να αποφύγετε παγίδες.

  • Δημιουργήστε έναν επαγγελματικό λογαριασμό. Αυτομάτως θα αποκτήσετε πρόσβαση σε μέσα και λειτουργίες που χρειάζεστε ως επιχειρηματίες (αναλυτικά στοιχεία, διαφημίσεις). Αν μάλιστα έχετε ήδη λογαριασμό, αλλά όχι επαγγελματικό, μετατρέψτε τον σε επαγγελματικό.

 

  • Έπειτα, θα σας ζητηθεί ένα μέιλ, κωδικός, όνομα επιχείρησης, επιλογή κατηγορίας/καταχώρησης της επιχείρησής σας (αν εμπορεύεστε είδη τεχνολογίας, επιλέξτε «Τεχνολογία»). Σας συμβουλεύουμε, μην πούμε ότι επιβάλλεται, να συνδέσετε το μέσο με κουμπάκι στον ιστότοπό σας ώστε να έχετε αύξηση επισκέψεων και μετατροπή επισκεπτών σε πελάτες.

 

  • Θα σας ζητηθεί να επιλέξετε άνω της μιας κατηγορίας περιεχόμενου που περιγράφουν την επιχείρησή σας και που θέλετε να δημοσιεύσετε. Να το κάνετε ελεύθερα, γιατί έτσι δίνετε τη δυνατότητα στους χρήστες να μάθουν καλύτερα τον χαρακτήρα της επιχείρησής σας, εσάς και φυσικά να καταλάβουν τι προφίλ είστε. Απλά, εύκολα, αλλά στρατηγικά.

Διαβάστε περισσότερα: Κλείσε τώρα τα ιδιαίτερα μαθήματά σου με εξειδικευμένο digital marketer και πέτυχε στον τομέα σου!

Χτίστε το οικοδόμημα!

Έχετε τελειώσει με τον λογαριασμό σας. Όχι όμως και με το στήσιμο της επιχείρησής σας. Οπότε, να τι ακολουθεί:

  • Πηγαίνετε στις τρεις κενές περιοχές με αρχή την εικόνα προφίλ. Επιλέγετε είτε το λογότυπο της επιχείρησής σας, είτε τη φωτογραφία που έχετε και στα υπόλοιπα μέσα. Προσοχή! Το δεύτερο θα το κάνετε μόνο αν είστε μονοπρόσωπη επιχείρηση. Το ιδανικό είναι να έχετε μία φωτογραφία, ή λογότυπο, σε κάθε μέσο που προβάλλεστε, ώστε ο χρήστης να σας μάθει, να σας ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό και φυσικά να μένει στο μυαλό του η επιχείρησή σας. Κι εσείς όμως αποκτάτε ενιαία ταυτότητα. Το ιδανικό μέγεθος εικόνας στο μέσο είναι 165×165 pixel.

 

  • Σειρά έχει το όνομα χρήστη: Εδώ το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι είτε να βάλετε το όνομα της επιχείρησής σας, είτε, αν είστε μονοπρόσωπη επιχείρηση, το δικό σας ονοματεπώνυμο. Αν το έχει κι άλλος χρήστης, κάνετε παραλλαγές όσο πιο κοντινές στο δικό σας όνομα. Είναι πολύ σημαντικό, γιατί το όνομα χρήστη μπαίνει στον σύνδεσμο προς τον λογαριασμό σας στο Pinterest (pinterest.com/username), άρα αξίζει να επιλέξετε κάτι εύκολο, σύντομο, αναγνωρίσιμο και να το θυμάται ο οποιοσδήποτε.

 

  • Επόμενο βήμα η τοποθεσία: Είναι καλύτερο να συμπεριλάβετε τόσο την πόλη όσο και την χώρα, ώστε να έχετε καλύτερη στόχευση γεωγραφικά. Οι χρήστες συνηθίζουν να αναζητούν καρφίτσες με βάση συγκεκριμένες περιοχές και θέλετε οι καρφίτσες σας να είναι εντός αναζήτησης για την περιοχή στην οποία βρίσκεστε.

 

  • Τέλος, υπάρχει το Σχετικά με εσάς: Εδώ θα τα παίξετε όλα για όλα! Δεν έχετε άλλα περιθώρια. Το μέσο σάς δίνει μόλις 160 χαρακτήρες, (2-3 προτάσεις) για να συστηθείτε, να πείτε τι προσφέρετε, τι πλεονέκτημα έχετε, σε τι ξεχωρίζετε, γιατί να επιλέξουν εσάς. Διαλέξτε με σύνεση τι θα γράψετε, επενδύστε στον χρόνο.

Pinterest

Αποκτήστε κόσμο από το Pinterest χωρίς να υπάρχετε!

Γίνετε να είστε εκεί και να μην είστε; Όχι! Γίνετε να αποκτήσετε επισκέψεις και πελάτες χωρίς να είστε; ΝΑΙ! Πώς μπορείς να κερδίσεις κόσμο, αν ακόμα δεν είσαι μέσα στο μέσο; Μείνε, στα λέμε όλα από κάτω.

Μπορεί να έχετε ήδη χρήστες που έχουν καρφιτσώσει περιεχόμενο από τον ιστότοπό σας ή άλλους λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων και εσείς να μην το ξέρετε! Οπότε, πρέπει να επιβεβαιώσετε ότι είστε κάτοχος του ιστοτόπου σας. Θα χρειαστεί να κάνετε αντιγραφή-επικόλληση έναν κώδικα HTML της σελίδας ευρετηρίου του ιστοτόπου σας. Αν δεν μπορείτε εσείς, σίγουρα θα το κάνει ο προγραμματιστή σας.

Μόλις ολοκληρωθεί η επαλήθευση θα δείτε ποιοι έχουν ήδη καρφιτσώσει περιεχόμενο από την ιστοσελίδα σας. Δίπλα στις καρφίτσες θα βλέπετε το λογότυπό σας και τον λογαριασμό σας. Έτσι, αυξάνετε την επισκεψιμότητά σας.

Μπορείτε επίσης να διεκδικήσετε τους λογαριασμούς σας Instagram, Etsy και YouTube, κάτι που θα προσθέσει περαιτέρω τον αντίκτυπο και την εμβέλεια των προσπαθειών σας στο Pinterest και θα σας βοηθήσει να συνδέσετε όλες τις εμπειρίες σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Η ανατομία μιας… καρφίτσας

Στοιχείο: Αυτό είναι που θα καρφιτσώσετε, είτε είναι βίντεο, είτε εικόνα, είτε γραφικό, είτε οτιδήποτε. Το σέρνετε και το αφήνετε, ή απλά κάνετε κλικ στον χώρο για μεταφόρτωση του στοιχείου απευθείας από τον υπολογιστή, ή τη συσκευή σας. Φροντίστε να έχετε εικόνες υψηλής ποιότητας με τη μορφή jpg και μιρκότερες από 32ΜΒ. Για βίντεο προτιμήστε αρχεία mp4 μικρότερα από 2 GB.

Εναλλακτικά, κλικάρετε το κουμπί “Αποθήκευση από τον ιστότοπο“.  Κατά αυτόν τρόπο καρφιτσώνετε περιεχόμενο από ιστότοπο εκτός του Pinterest, φυσικά θα κάνετε του δικού σας. Εισάγετε τον σύνδεσμο και το μέσο θα βρει τις πιθανές φωτογραφίες, τα βίντεο, οτιδήποτε στη σελίδα. Έπειτα, επιλέξτε το στοιχείο περιεχομένου που επιθυμείτε.

Τίτλος: Ο τίτλος του pin (καρφίτσα) μπορεί να έχει μέγεθος 100 χαρακτήρες, αλλά μόνο οι πρώτοι 30 χαρακτήρες θα εμφανιστούν πριν αποκοπεί από τη ροή των καρφιτσών. Είναι καλύτερο να έχετε κάτω από 30 χαρακτήρες ή να συμπεριλάβετε πρώτα τις πιο σημαντικές πληροφορίες. Μπορείτε επίσης να έχετε emoji, καθώς αυτά καταλαμβάνουν μόνο έναν χαρακτήρα, αλλά μετράνε πολύ στους χρήστες.

Περιγραφή: Η περιγραφή μιας καρφίτσας μπορεί να έχει 500 χαρακτήρες, κάτι πολύ καλό ώστε να εξηγήσετε τι είναι αυτό που καρφιτσώνετε. Και πάλι, ωστόσο, η περιγραφή θα περικοπεί μετά από ένα συγκεκριμένο όριο χαρακτήρων, οπότε καλό είναι αν φροντίσετε να έχετε τα πιο σημαντικά στις δύο πρώτες προτάσεις, ώστε ο χρήστης πριν πατήσει στο “Δείτε περισσότερα” για να του ξετυλιχτεί όλο το pin να έχει δει ό,τι πρέπει.

 

Ο πίνακας (Board) και ο ιστότοπος

Ο πίνακας στο Pinterest είναι εξίσου σημαντικός με την καρφίτσα (Pin). Πρέπει τις καρφίτσες σας, δηλαδή όσα στοιχεία έχετε αποθηκεύσει να τα εντάξετε ανάλογα με την σχετικότητά τους σε αντίστοιχους πίνακες. Άρα, δημιουργήστε πρωτίστως έναν πίνακα (board). Είναι εύκολη διαδικασία.

Αρχικά, κάνετε κλικ στο «Δημιουργία πίνακα», που είναι δίπλα σε ένα άλλο μεγάλο, κόκκινο σύμβολο, το συν (+). Να θυμάστε, οι χρήστες (pinners) μπορούν να επιλέξουν να ακολουθήσουν έναν από τους πίνακες σας αντί για ολόκληρο τον λογαριασμό, επομένως είναι έξυπνο να έχετε πολλούς πίνακες για διαφορετικές κατηγορίες.

Χρόνος δημοσίευσης: Το πότε θα δημοσιεύσετε το αποφασίζετε εσείς. Μπορείτε να επιλέξετε την ώρα που είστε ενεργοί, ή και μεταγενέστερα μια καρφίτσα. Το παν είναι ο προγραμματισμός και η οργάνωση, ώστε να διασφαλίσετε ότι ο λογαριασμός σας δημοσιεύει περιεχόμενο για τις επόμενες ημέρες (ή ακόμα και εβδομάδες), να δείξετε δηλαδή ότι είστε ενεργοί.

Pinterest

 

Pinterest & Στρατηγική

Πολλαπλή προώθηση

Όλα όσα και να κάνετε βέβαια, τίποτα δε θα έχει νόημα, αν δεν κοινοποιήσετε όσα κάνετε. Το πιο απλό, ενημερώστε τους ακολούθους σας, τους πελάτες σας αλλά και κόσμο άγνωστο μέσα από τον ιστότοπό σας και τους υπόλοιπους λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων ότι διαθέτετε και προφίλ στο Pinterest. Προσθέστε ένα ειδικό κουμπί στον ιστότοπό σας που να φέρει το λογότυπο του μέσου και έτσι θα κατευθύνετε κόσμο στο προφίλ σας. Οι πελάτες σας θα καρφιτσώσουν όσα θέλουν, είτε αναρτήσεις, είτε προϊόντα, στους πίνακες και έτσι εσείς θα αυξήσετε την απήχησή σας.

 

Κριτικές & Αξιολογήσεις

Ένα κομμάτι που θέλει μεγάλη προσοχή και έχει σημασία είναι οι κριτικές, ή αλλιώς αξιολογήσεις. Ένα προφίλ, σάιτ, μια σελίδα, μια επιχείρηση αποκτά αξιοπιστία, κύρος, σεβασμό και παραδοχή από σημαντική μερίδα του κόσμου, όταν έχει αξιολογήσεις πελατών. Όταν οι πελάτες που έχουν αγοράσει από μία επιχείρηση και δηλώνουν πρόθυμα την ικανοποίησή τους για αυτό που τους προσέφερε και τη συστήνουν είναι η καλύτερη διαφήμιση και φυσικά έμμεση προσέγγιση νέων πελατών. Ο κόσμος πείθεται, αγοράζει ευκολότερα και αμέσως αποκτάτε το social proof, δηλαδή την καταξίωση εντός των μέσω που δραστηριοποιήστε, άρα της αγοράς! Παράλληλα, μία καλή λύση είναι να καρφιτσώστε και κωδικούς προσφοράς. Οκ, το Pinterest είναι μέσο που ευνοεί την εικόνα, το γράφημα, το βίντεο. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα μείνετε εκεί. Μια καλή προσφορά πάντα προσελκύει κόσμο.

 

Αλληλεπίδραση: Το μαγικό ελιξίριο σε όλα & για όλα!

Ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι ως τώρα, για αυτό και το αφήνουμε τελευταίο. Ακόμα και το καλύτερο προϊόν να έχετε, στην καλύτερη τιμή, το καλύτερο περιεχόμενο να προσφέρετε, ώρες δουλειάς να αφιερώνετε, δε θα έχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Κι όμως. Σκληρή αλήθεια, αλλά εμείς δε θα πούμε ψέματα. Μην το ξεχνάτε ποτέ! Είστε στα κοινωνικά δίκτυα, στο διαδίκτυο εν γένει. Δηλαδή, σε μέσα που θέλουν κοινωνικότητα, επαφή, χτίσιμο σχέσεων, επικοινωνία. Συνδεθείτε με υποψήφιους πελάτες σας, με τον κόσμο, δηλαδή με χρήστες των μέσων, σχολιάστε, αντιδράστε σε αναρτήσεις τους, αφήστε τους μήνυμα, δημιουργήστε μια ωραία παρέα. Ως αποτέλεσμα θα επικοινωνήσουν και εκείνοι, θα δημιουργηθεί κλίμα ευχάριστο, θα αναπτυχθεί εμπιστοσύνη, θα μπορέσετε συνεπώς να έχετε μια καλή βάση ώστε να γίνετε μέρος του μυαλού τους, να σας έχουν υπόψη τους και σε επόμενο βήμα θα μπορέσετε να προχωρήσετε και σε επίπεδο πωλήσεων. Μην αργείτε! Το μέλλον έγινε παρόν και κάθε στιγμή που αφήνετε ανεκμετάλλευτη, ο ανταγωνισμός κινείται γρηγορότερα.

 

Διαβάστε περισσότερα:

Θέλεις να έχεις μια ολοκληρωμένη στρατηγική μάρκετινγκ για την επιχείρησή σου;

Θέλεις να πετύχεις και να ξεχωρίσεις από τον ανταγωνισμό;

Θέλεις να γίνεις ηγέτης στον τομέα σου;

Η απάντηση σε κάθε ερώτημα είναι μία: DS Academy.

Οι επιλογές μας
Στέλιος Στυλιανίδης και επιτυχία

Στέλιος Στυλιανίδης

Marketing Expert

Η γνώση μαζί με τη δράση μετατρέπουν τις αντιξοότητες σε επιτυχία

Stelios Stilianidis

Αξίζει να τα δεις
Μοιράσου αυτό το άρθρο
Σχετικά άρθρα

Απόκτησε το ΔΩΡΕΑΝ e-book για να πουλάς online

Σε αυτό το δωρεάν e-book θα βρεις:

Γιατί δεν πουλάει το shop μου; - Πώς να πουλάς Online