Social Media Marketing: Τι είναι επιτέλους;
Ακούς πολλά, καθημερινά. Πολλή πληροφορία, “βομβαρδίζεσαι” με όρους και λες “οκ, θα ποστάρω καθημερινά, θα σχολιάζω, θα κάνω stories και θα έχω επιτυχία”. Όχι! Αυτό είναι μια απλή παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα, ή και σε ένα δίκτυο, δεν ειναι social media marketing. Ο σκοπός του social media marketing είναι να έχεις απήχηση, αναγνωρισιμότητα, και τελικά να αρχίσεις να πουλάς και να αυξάνεις τον τζίρος σου. Άρα, θέλεις ένα πράγμα: Στρατηγική. Και social media marketing δεν είναι ανεβάζω απλά ένα ποστ, αλλά χτίζω με βάση τη γενικότερη οπτική του digital marketing, στρατηγική μέσω των social media για να στοχεύσω το ιδανικό μου κοινό και μέσω αυτού να βρω δυνητικούς πελάτες ώστε να έχω αποτέλεσμα. Έχεις site, blog, social media, επιχείρηση με φυσική παρουσία, ασχολείσαι με το εμπόριο, ή κάνεις κάτι άλλο; Το χρειάζεσαι! Σήμερα θα το μάθεις κιόλας και θα ξεκινήσεις την εφαρμογή! Έτοιμοι;

Πώς να κάνουν Social Media Marketing οι επιχειρήσεις σήμερα;
Μία επιχείρηση, ανεξαρτήτως αντικειμένου, οφείλει να έχει μια στρατηγική συνολική, αλλά εδώ υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος. Να θεωρήσει η επιχείρηση ότι μπορεί ή πρέπει να πουλήσει σε όλους, άρα να υπάρχει παντού, να την βλέπουν, ακόμα κι από μόδα να έχει social media λογαριασμούς σε κάθε μέσο. Επίσης, μέγα λάθος. Δεν πάμε εκεί που απλά υπάρχουν εκατομμύρια χρήστες, αλλά εκεί που μπορούμε να πουλήσουμε. Με λίγα λόγια, η κάθε επιχείρηση πρέπει να βρει πώς θα αναδειχθεί στην κατάλληλη πλατφόρμα. Και αδιάψευστος μάρτυρας είναι οι αριθμοί. Πάμε να τα δούμε όλα:
Χρήστες: 2,93 δις χρήστες.
Χρήση: Από κάθε ηλικία.
Τρόπος: Ευνοεί groups, συζητήσεις, άρθρα, απόψεις, αλληλεπίδραση.
Χρήστες: 2,52 δις χρήστες.
Χρήση: Από κάθε ηλικία.
Τρόπος: Ανάρτηση βίντεο 500 ώρες/λεπτό, το 90% των καταναλωτών βρίσκει νέα θέματα και brands και ευνοούνται τα σύντομης διάρκειας βίντεο με εύκολες λύσεις.
Instagram (+ whatsapp)
Χρήστες: 1,39 δις χρήστες.
Χρήση: Από κάθε ηλικία.
Τρόπος: Ευνοεί την εικόνα, το βίντεο, την αλληλεπίδραση και το χτίσιμο σχέσεων, τις πωλήσεις και την προβολή των brands.
TikTok
Χρήστες: 943 εκατ. χρήστες.
Χρήση: Από κάθε ηλικία.
Τρόπος: Ευνοεί βίντεο, εικόνα, DIY βίντεο, την ταχύτητα και την πρωτοτυπία.
Ακολουθεί το LinkedIn που είναι μια πλατφόρμα για εύρεση εργασίας, πρόσληψη εργαζόμενων, για Β2Β επιχειρήσεις ενώ ευνοεί την αλληλεπίδραση και την προβολή του επαγγελματία.
Τα Twitter και Pinterest δεν αναφέρθηκαν λόγω του ότι δεν χρησιμοποιούνται τόσο από επιχειρήσεις, δεν ευνοούν το περιεχόμενο αλλά παίζουν με την εικόνα, την ταχύτητα, την ατάκα και διάδοση του μηνύματος καθώς δεν μπορείς να χτίσεις αλληλεπίδραση, άρα και σχέσεις.
Οπότε, ανάλογα του τύπου των προϊόντων ή των υπηρεσιών που πουλά μια επιχείρηση μπορεί κάλλιστα να δει ποιο/α μέσα θα ήταν κατάλληλα για να πετύχει έμμεσες πωλήσεις, αλλά πρωτίστως να χτίσεις σχέσεις κι αναγνωρισιμότητα.
Πώς να αξιοποιήσεις το social media marketing
Ως επιχείρηση, μονοπρόσωπη/πολυπρόσωπη δεν έχει σημασία, έχεις 5 τρόπους για να δομήσεις την στρατηγική σου, τους στόχους σου, αν θέλεις, ώστε μέσω του social media marketing να πετύχεις!
- Αναγνωστισιμότητα
- Προσέλκυση δυνητικών πελατών
- Αύξηση πελατολογίου
- Πωλήσεις
- Επισκέπτες στο site
Αυτά απαιτούν ενέργειες, βήματα εν ολίγοις και δεν αφορούν απλά ένα ποστάρισμα στα κοινωνικά δίκτυα της επιχείρησης. Αυτή η εποχή παρέλθει και έχε κατά νου ότι ο ανταγωνισμός είναι αμείλικτος πλέον. Όμως, είσαι τυχερή/ός. Γιατί στο επόμενο στάδιο σου έχουμε τον πλήρη οδηγό – βήμα βήμα για να κάνεις αποτελεσματικά social media marketing και να μη βασανίζεσαι. Μείνε μαζί μας!
Βήμα βήμα οδηγός για αποτελεσματικό social media marketing
1ο Βήμα: Όρισε (SMART) στόχους!
Όρισε στόχους οι οποίοι είναι Συγκεκριμένοι (Specific), Μετρήσιμοι (Measurable), Επιτεύξιμοι (Achievable), Συναφείς (Relevant) Χρονικά προσδιορισμένοι με αυτό που θα κάνεις. Δηλαδή, εγώ θέλω τόσους πελάτες τον μήνα, που θα φέρουν αυτό το κέρδος, θα προβάλλω αυτό το μήνυμα σε σχέση με το τι θέλω να πουλήσω, θέλω να το πετύχω σε αυτό το χρονικό διάστημα και θα το κάνω με τον τρόπο αυτόν. Όλα γραμμένα σε χαρτί για να τα βλέπεις κάθε μέρα, με πλάνο. Προσοχή: Ρεαλιστικοί στόχοι, λογικοί ώστε το ταξίδι να έχει προορισμό, τερματισμό.
2ο Βήμα: Βρες το ιδανικό κοινό (target group)
Δεν θα πουλήσεις σε όλους και δεν απευθύνεσαι σε όλους. Σε όποια πλατφόρμα κι αν έχεις παρουσία, ακόμα κι άνω της μίας, θα έχεις κοινό κάποια στιγμή χιλιάδες χρήστες. Δεν θα πρέπει να περιμένεις ότι θα τους πουλήσεις και θα βγάλεις εκατομμύρια! Θα πρέπει να ξέρεις ποιους ενδιαφέρει αυτό που πουλάς, ποιο είναι το πρόβλημα που τους λύνεις και συγκεκριμένα θα ξέρεις τα πάντα για αυτούς. Δηλαδή, θα έχεις σχηματίσει έναν ιδανικό πελάτη, θα του δώσεις όνομα, θα τον βάλεις να μένει σε ένα μέρος που βλέπεις να έχεις πολύ κοινό μέσω των στατιστικών σου, τι γούστο έχει, τι ψάχνει, τι πρόβλημα έχει και θα δημιουργείς περιεχόμενο βάσει αυτών. Αυτός ο ιδανικός πελάτης θα ταυτιστεί, θα σε συστήσει αλλού και θα σε δουν κι άλλοι ιδανικοί πελάτες. Αρκεί να ξέρεις:
Ηλικία
Δημογραφικά χαρακτηριστικά
Φύλο
Εργασία
Εισόδημα
3ο Βήμα: Βρες το κατάλληλο social media για το ιδανικό κοινό σου
Είτε έχει ήδη είτε όχι παρουσία σε κάποιο/α από τα social media η επιχείρησή σου είναι καλό να ξεκαθαρίσεις πού βρίσκεται το ιδανικό σου κοινό, δηλαδή οι πελάτες σου. Αυτό εξαρτάται από τον τύπο της επιχείρησης που έχεις, πού απευθύνεσαι και κατ’επέκταση πού θα πουλήσεις. Αν η επιχείρησή σου έχει προϊόντα που στηρίζονται στην εικόνα, το Instagram και πιθανόν το ΤikTok να είναι ιδανικά, ειδικά για βίντεο DIY, εφόσον τα φτιάχνεις εσύ. Αν έχεις εταιρία για συνεργασίες B2B τότε το LinkedIn είναι το ιδανικό. Ανάλογα με τα στοιχεία που έχεις στη διάθεσή σου για το κοινό σου, εκεί και θα υπάρχεις. Προϊόν + πελάτης = κατάλληλη πλατφόρμα. Στην τελική, μπορείς πάντα να αναλύσεις τον ανταγωνισμό και να δεις τι κάνει και πού βρίσκεται. Προσοχή! Ανταγωνιστής σε παρόμοιο αντικείμενο.
4ο Βήμα: Συντόνισε τις ενέργειές σου
Αν είσαι μονοπρόσωπη επιχείρηση είναι λογικό να έχεις περιορισμένο μπάτζετ και λίγο χρόνο. Όμως, στον χρόνο και στο χρήμα πρέπει να επενδύσεις, αν θέλεις να αναπτυχθείς. Πώς θα εξοικονομήσεις αυτά τα δύο πολύ σημαντικά στοιχεία; Με τα κατάλληλα εργαλεία. Δημιούργησε το περιεχόμενο που αξίζει για το κοινό σου, που αποτελεί τη λύση στο πρόβλημά του και προγραμμάτισε τις κατάλληλες ώρες και μέρες που θα το δημοσιεύσεις. Πώς θα προκύψουν, όμως, αυτά; Κατόπιν έρευνας φυσικά και μελέτης στατιστικών στοιχείων.
Αρχικά, θα κάνεις δοκιμές στο περιεχόμενο. Σε ποια μορφή αλληλεπιδρούν περισσότερο οι χρήστες, τι ώρα είναι ενεργοί και ποιες μέρες κυρίως, κάθε πόσο μπορείς να είσαι ως επιχείρηση συνεπής ώστε να προσφέρεις περιεχόμενο. Όλα τα στοιχεία για αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω τα λαμβάνεις από τα στατιστικά και προσαρμόζεσαι με βάση το κοινό σου. Μάλιστα, μια καλή ιδέα είναι να ρωτήσεις το ίδιο το κοινό τι θέλει. Θα σου απαντήσει και πιθανόν και με ακρίβεια τι θέλει να δει από εσένα. Μην αφήνεις τίποτα στην τύχη. Και να θυμάσαι: Προβάλλεσαι στα posts για την αναγνωρισιμότητα, πουλάς στα stories. Όσο για τον προγραμματισμό, υπάρχουν εργαλεία και δη δωρεάν. Δημιούργησε το περιεχόμενό σου, αν πουλάς προϊόντα σε περίοδο εκπτώσεων υπολόγισε πότε θα προβληθούν οι προσφορές σου και τέλος. Α! Και κάτι ακόμα: Φυσικά και θα προσέξεις να γράψεις λεζάντες που να τραβούν το ενδιαφέρον συν τα χάσταγκς. Τίποτα στην τύχη.
5ο Βήμα: Βάλε διαφήμιση
Αν όλα αυτά είναι πολλά, πίστεψέ με είναι το ένα μέρος της επιτυχίας. Είναι μεν μάρκετινγκ, αλλά έχει να κάνει με την πολλή δουλειά, την οργανική απήχηση και πιο αργά αλλά σημαντικά και σταθερά αποτελέσματα. Το άλλο σκέλος είναι το διαφημιστικό, που κοστίζει. Γιατί το οργανικό κοστίζει χρονικά. Η διαφήμιση είναι η κινητήριος δύναμη της επιχείρησής σου, δεν κοστίζει όσο φοβάσαι, επενδύεις όσα χρήματα δε θα σου λείψουν, μπορείς να στοχεύσεις στο ιδανικό κοινό σου, να αποκλείσεις όσους δεν θέλεις να σε δουν, δηλαδή που δεν πρόκειται να αγοράσουν, μπορείς να βασιστείς στα στοιχεία του κοινού σου για να την κάνεις συγκεκριμένη, να επιλέξεις σε ποια/ες πλατφόρμες θα παίξει και για πόσο καιρό. Ακόμα μπορείς να προβλέψεις και τα αποτελέσματα κατά προσέγγιση. Κι αν δεν μπορείς να το κάνεις, ή κουράστηκες να πετάς χρήματα, είμαστε εμείς εδώ με ένα κλικ!
Τελευταίο βήμα: Η αξιολόγηση
Κι αφού τα κάνεις όλα αυτά, μένει ένα τελευταίο βήμα. Να αξιολογήσεις μετά από ένα χρονικό διάστημα, μη βιαστείς, να αξιολογήσεις όλα όσα έχεις κάνει. Το περιεχόμενό σου, το πώς αντιδρά και τι αποτελέσματα σου έφερε, ή δεν σου έφερε, πώς πήγαν οι διαφημίσεις σου; Κόστισαν πολύ χωρίς επιθυμητό αποτέλεσμα; Μήπως να αλλάξεις κάτι; Βαδίζεις σωστά, ή όχι; Συνολικά, η στρατηγική σου είναι καλή, ή έχεις κολλήσει; Αν δεν το κάνεις, αν παρασυρθείς, θα πετάς χρήματα και δουλειά στο κενό. Δεν ρίχνουμε δίχτυα, έχουμε λόγο που κάνουμε όσα κάνουμε, στοχεύουμε με σκοπό το αποτέλεσμα.
Το Social Media Marketing δεν είναι Social Media Management
Ας τα διευκρινίσουμε, αν και είναι διακριτοί οι όροι, σαφώς δεν μιλάμε για το ίδιο πράγμα. Marketing είναι η οργάνωση, ανάλυση και υλοποίηση στρατηγικής στα social media κι όχι μόνο με σκοπό την στόχευση σε ένα κοινό ώστε να έχουμε ένα αποτέλεσμα. Management είναι η διαχείριση, όχι η παραγωγή. Είναι απλό. Αναθέτεις σε έναν ειδικό τα πάντα, εκείνος τα διαχειρίζεται, δεν δημιουργεί τίποτα δικό του και απλά τα προσφέρει στο κοινό. Δεν είναι κακό, δεν διαφωνούμε, αρκεί να έχεις εκ των προτέρων οργανώσει μια στρατηγική, διαφοερετικά δεν θα έχει νόημα η διαχείριση του όποιου περιεχομένου σου.
Να θυμάσαι…!
Τα social media έχουν πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα: Αναγνωρισιμότητα, αύξηση σχέσεων κι επικοινωνίας, εμπιστοσύνη με το κοινό και δημιουργία πωλήσεων. Δεν μπορείς να τα αγνοήσεις, αφού πελάτες, συνεργάτες και όλη αγορά πια είναι εκεί. Εφάρμοσε σωστά τη στρατηγική σου και πέτυχε!! Αν θέλεις να το κάνεις σωστά, είμαστε εμείς εδώ για εσένα! Και η επιτυχία θα είναι δική σου! Κάνε απλά ένα κλικ!