fbpx

DS Digital Services

linkedin

Τι είναι το linkedin

Το linkedin συγκαταλέγεται μεν στα social media, αλλά αν διαβάζεις για πρώτη φορά κάτι περί αυτού, θα ήθελα να σου πω ότι δεν λειτουργεί τόσο ως κοινωνικό δίκτυο. Η πλατφόρμα του (περισσότερο αυτόν τον χαρκατηρισμό διαθέτει) έχει περισσότερο τον χαρακτήρα διασύνδεσης μεταξύ υποψηφίων επαγγλεματιών και επιχειρήσεων ή άλλων επαγγελματιών. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι απαγορεύει τη διασύνδεση. Τουναντίον, μέσω της πλατφόρμας εκτός της εύρεσης εργασίας μπορείς να συνδεθείς με πελάτες, με επιχειρήσεις για πιθανή συνεργασία, να διευρύνεις το δίκτυό σου, το πελατολόγιό σου, να δημιουργήσεις σχέσεις κι εντέλει να αυξήσεις τη δημοφιλία σου. Μην το αγνοήσεις και μην το υποτιμήσεις, γιατί οι αριθμοί λένε την αλήθεια!

linkedin

 

Είναι σημαντικό το linkedin; – Οι αριθμοί μιλάνε!

Με μια λέξη, απολύτως! Δεν νοείται επαγγελματίας να θέλει να βελτιώσει την επαγγελματική παρουσία του και να μην διαθέτει έναν βελτιστοποιημένο επαγγελματικό λογαριασμό. Εκεί βρίσκονται οι επαγγελματίες του industry σου, εκεί οι πιθανοί πελάτες, με λίγα λόγια όλη η αγορά. Οι αιτήσεις γίνονται μέσω αυτού, οι προκηρύξεις θέσεων επίσης, η όποια επαφή ή επικοινωνία με συναδέλφους και πελάτες σου. Αλλά ας μιλήσουμε με αριθμούς. Το linkedin έχει:

  • 2,7 εκατομμύρια Έλληνες είναι ήδη στην πλατφόρμα
  • Το 83% είναι ηλικίες 25-54
  • 1,1 εκατομμύριο Έλληνες είναι ηλικίας 25-34
  • Στόχος της πλατφόρμας είναι να ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμύρια σύντομα

Τι μας δείχνει αυτό; Αφενός, ότι έχουμε ένα ταχέως δίκτυο επαγγελματιών, αφετέρου ότι το πιο παραγωγική και δυναμικό ηλικιακά target group είναι εκεί! Εσύ θα λείπεις;

 

 

3 λάθη που κάνεις στο linkedin 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα λάθη στο linkedin είναι επαγγελματικά, ή πιο σωστά οφείλονται στον λανθασμένο τρόπο που έχει ο κάθε χρήστης και δεν είναι επαγγελματικός. Το πρώτο λάθος είναι ότι δεν βλέπεις τον εαυτό σου ως επαγγελματία! Είσαι στην αγορά εργασίας online, οφείλεις να προβάλλεις επαγγελματικά τη δουλειά σου, τις υπηρεσίες σου και να φροντίζεις για την διασύνδεσή σου με την αγορά. Σκέψου ότι έχεις την ευκαιρία να είσαι σε ένα μεγάλο lobby και να βρίσκονται κοντά σου όλοι όσοι σε ενδιαφέρουν εργασιακά. Τι θα έκανες; Αυτό που οφείλεις και στην πλατφόρμα. Φτιάξε ένα βιογραφικό, φέρσου σωστά, κοινωνικά, αλλά όχι με ελαφρότητα. Το 90% των εταιριών προσλαμβάνουν ή δίνουν την ευκαιρία για συνέντευξη με ένα σκανάρισμα μόλις στο προφίλ σου. Το δεύτερο λάθος είναι ότι δεν χρησιμοποιείς σωστά το μέσο. Δεν ποστάρουμε απλά, αλλά προβάλλουμε τη δουλειά μας, επικοινωνούμε με εταιρικούς αντιπροσώπους, αλληλεπιδρούμε και συνδεόμαστε. Δεν είμαστε απρόσωποι και ούτε το μέσο. Συν τοις άλλοις, ο αλγόριθμος αγαπά τις αλληλεπιδράσεις, τα likes, τις κοινοποιήσεις… Ό,τι ισχύει δηλαδή και με άλλα social media. Το τρίτο λάθος που κάνεις είναι ότι έχεις λανθασμένη αντίληψη για το μέσο. Το linkedin δεν είναι online βιογραφικό, εκτιμά κι αγαπά, όπως και οι εταιρίες, την συνέπεια και την αλήθεια. Δεν θα το θυμάσαι σαν ένα γραφείο ευρέως εργασίας ούτε όποτε θέλεις να βρεις δουλειά. Μείνε συνεπής, μην φανείς απελπισμένος και κάνε το τρόπο ζωής! Δοκίμασε να το κάνεις για μήνες, για 1, 2 χρόνια και θα δεις σημαντική εξέλιξη. Δεν γίνεται να έχεις γρήγορη ανάπτυξη, είναι μέσο διαφορετικό από τα άλλα. 

13+1 tips για να χρησιμοποιήσεις το linkedin! 

1. Χτίσε επαγγελματικό προφίλ 

Κι όταν λέμε επαγγελματικό προφίλ δεν εννοούμε απρόσωπο προφίλ, εταιρικό και ακριβοθώρητο, αλλά σοβαρό, συνεπές και μετρημένο. Δώσε βάση στις αρχές του μέσου ξεκινώντας από την φωτογραφία. 

Επίλεξε μια ωραία, φωτεινή κι επαγγελματική φωτογραφία, με σωστό φωτισμό, ευδιάκριτη και όχι σε ανάλαφρο στυλ. Δείξε καθαρά το πρόσωπό σου και μόνο.  Τήρησε τις διαστάσεις που είναι 400 x 400 και για background φωτογραφία κράτησε τις διαστάσεις 1584 x 396. Εκεί φρόντισε να βάλεις τον τίτλο του επαγγέλματός σου ή το λογότυπο και τις υπηρεσίες της επιχείρησής σου. Αυτό που θα κρίνει την ευστοχία των επιλογών σου είναι όταν θα μπει κάποιος και θα δει τι κάνεις και ποιος είσαι. 

Προχωράμε με το λεγόμενο about me. Σκέψου το όπως το bio στο Instagram, αν είσαι πιο εξοικειωμένος. Εκεί πρέπει σύντομα να μιλήσεις για το ποιος είσαι, με βάση τις επιτυχίες σου, που είναι καλό να επιδεικνύονται, όπως και τα δυνατά σου σημεία, το λεγόμενο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αν έχεις μετρήσεις, επαίνους και βραβεία πάνω στη δουλειά σου, να τα προσθέσεις. Επιβάλλεται να βάλεις και τα ανάλογα skills σου. Μετράνε πάρα πολύ. 

Σειρά έχει η εμπειρία/προϋπηρεσία που θα προσθέσεις. Εννοείται να είσαι ειλικρινής και ακριβής. Όπως το βιογραφικό σου. Αν έχεις συστάσεις να τις προσθέσεις, σαφώς. Δημιουργούν αξιοπιστία και λειτουργούν ως μέσο πειθούς. Κοινώς, σε ανεβάζουν στα μάτια των υποψήφιων εργοδοτών σου. 

2. Αλληλεπίδραση στο linkedin, μην περιμένεις το σύμπαν! 

Χτίσε μια κοινότητα! Σχολίασε σε δημοσιεύσεις και γενικότερα σε περιεχόμενο συναδέλφων σου, αντίδρασε, κοινοποίησε κάτι που σε ενδιαφέρει, πρόσθεσε τους ανθρώπους που σε ενδιαφέρει το τι προσφέρουν, που ίσως έχεις στο πίσω μέρος του νου σου και να συνεργαστείς μαζί τους. Είσαι εκεί για να δημιουργήσεις επαγγελματικές σχέσεις, αλλά κυρίως σχέσεις. Άρχισε να μεγαλώνεις το δίκτυό σου και θα αποκτήσεις έτσι και αξιοπιστία. Χρησιμοποίησε το linkedin σωστά, για να σε χρησιμοποιήσουν και εσένα.

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ TIPS ΓΙΑ ΤΟ DIGITAL MARKETING & ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

 

3. Κάνε εταιρική σελίδα αλά social media! 

Πώς λειτουργείς στα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα; Έτσι θα λειτουργήσεις και στο linkedin, αν θέλεις να το χρησιμοποιήσεις σωστά. Δημιούργησε μια ετιαρική σελίδα, πρόβαλε ανθρώπους του περιβάλλοντός σου, ημέρες από την εταιρία σου, εργασιακό περιβάλλον, δείξε του τι προσφέρεις, άρχισε να αποκτάς φήμη και να αυξάνεις την απήχησή σου. Δημοσκοπήσεις, άρθρα, newsletters, ανακοινώσεις, απόψεις… Κι ό,τι άλλο σκεφτείς, μπορείς να το προβάλλεις. 

 

4. Δημιούργησε linkedin groups και προκάλεσε γρήγορη κι άμεση σύνδεση

Τα πιο διαδεδομένα groups είναι τα Facebook groups. Οκ! Mάθε, όμως, ότι έχει και το linkedin αλλά είτε σε πολύ κόσμο είναι άγνωστα είτε υποτιμώνται. Όμως εσύ δεν θα το κάνεις. Χτίζοντας μια κοινότητα, μπορείς να πετύχεις σύσφιξη σχέσεων με το κοινό σου, είτε μετατρέποντάς το σε πελάτες, είτε ήδη υπάρχοντες πελάτες να τους διατηρήσεις, είτε να συνδεθείς με επιχειρήσεις, είτε να μοιραστείς γνώση, δουλειά, κόπο με όσους θέλεις. Έτσι, δείχνει αυθεντία, ενημερώνεσαι κι εσύ μέσω της άποψης και της αλληλεπίδρασης με άλλους, ανταλλάζεις ενδιαφέροντα και μοιράζεσαι, πολύ βασικό το τελευταίο. Πολλαπλά τα οφέλη. Ακόμα να μπεις στο παιχνίδι; 

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ MARKETING

 

5. Ρίξε περιεχόμενο και πάλι περιεχόμενο στο linkedin

Last but not least που λένε και οι Άγγλοι είναι το περιεχόμενο! Είναι η κινητήριος δύναμη, η ουσία της διαδικτυακής σου ύπαρξης, το παν! Content is the king και αυτό να μην το ξεχνάς. Όμως, το linkedin δεν είναι instagram και πρέπει να προσέχεις. Τόσο ως προς την ποιότητα που θα δημοσιεύσεις όσο και ως προς το είδος του περιεομένου. Για παράδειγμα, είναι πολύ καλό να εναλλάσεις το περιεχόμενό σου, πότε βίντεο, πότε infographics, πότε μονό ποστ, αλλά να μη δοκιμάζεις carousel, διότι δεν είανι αυτή η κουλτούρα του μέσου. Μείνε συνεπής, μείνε συγκεκριμένος ως προς το μήνυμα που θέλεις να περάσεις κάθε φορά και τέλος. 

instagram marketing

6. Εκπαιδεύσου και οργανώσου με το linkedin! 

Το linkedin σού δίνει τη μοναδική ευκαιρία να εκπαιδευτείς και επιμορφωθείς! Σου προσφέρει online μαθήματα είτε μέσω workshop, είτε μέσω webinar, είτε μέσω tests, είτε μέσω διαφόρων courses πάνω στο αντικείμενό σου! Συνήθως είναι σύντομα, κερδίζεις την αναγνώριση νέων δεξιοτήτων κι ικανοτήτων και τα προσθέτεις στο βιογραφικό σου. Είναι στην επί πληρωμή έκδοση, αλλά μπορείς να πάρεις τη δωρεάν δοκιμή ενός μήνα και να επωφεληθείς.

 

7. Πάρε μέρος σε events!

Εδώ και λίγα χρόνια το linkedin προσφέρει τη δυνατότητα διοργάνωσης events. Αυτά μπορεί να είναι workshop, σεμινάρια, ή και διαδικτυακές συναντήσεις. Πάρε μέρος για να συνδεθείς με πιθανούς πελάτες, ή συνεργάτες, για να μάθεις – εκπαιδευτείς ενδυναμώνοντας την παρουσία σου, το βιογραφικό σου, παίρνοντας γνώσεις. Παράλληλα, έχεις την ευκαιρία και το προβάδισμα να μάθεις πρώτος όλα όσα θα γίνουν στο μέλλον.

 

8. Ρίξε διαφημίσεις! 

Οι διαφημίσεις στο linkedin είναι premium κάτι που σημαίνει ότι κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις. Αυτό που χάνεις είναι σε οικονομικό επίπεδο, διότι είναι πιο ακριβές από κάθε μέσο. Αλλά στοχεύουν πολύ συγκεκριμένο κοινό, είναι απλές σε χρήση και ειδικά από κινητό, τις στήνεις εύκολα και απευθύνεσαι σε επαγγελματίες. Είναι ιδανικές αν θέλεις να προσεγγίσεις εταιρίες και επιχειρηματίες.

 

ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΓΕΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΧΕΙΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

9. Εκμεταλλεύσου το επί πληρωμή πακέτο του sales navigator

Oκ, αν δεν προτίθεσαι να επενδύσεις χρήματα, μπορείς να προσπεράσεις, αν και θα σε συμβούλευα να μην το κάνεις. Ο λόγος είναι γιατί η συγκεκριμένη δυνατότητα σου δίνει τη δυνατότητα να έχεις έναν μήνα δωρεάν ως δοκιμαστική περίοδο και σε αυτήν να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τις δυνατότητες που δίνει. Αρχικά, μπορείς να δημιουργήσεις ένα βελτιστοποιημένο προφίλ και να το ανεβάσεις πολύ, παράλληλα να συνδεθείς με αυτούς που πρέπει και θέλεις την στιγμή που θέλεις, λειτουργεί ιδανικά για εύρεση-προσέλκυση πελατών και στο πεδίο των πωλήσεων. Μια δωρεάν δοκιμή θα σε πείσει.

 

10. Μέτρα με το Social Selling Index (SSI) πόσο πουλάς!

Όχι τις πωλήσεις σου, εξάλλου το μέσο δεν ενδείκνυται για πωλήσεις, αλλά το πόσο πουλάς εσύ ως προφίλ, ως επαγγελματίας. Πρόκειται για μια άγνωστη σε πολλούς μέτρηση, αλλά άκρως σημαντική κι ενδιαφέρουσα. Γιατί πολύ απλά μετρά 4 παράγοντες:

  • Πόση αξία λαμβάνουν οι δέκτες από το περιεχόμενο σου αξιολογώντας σε στην ουσία ως opinion leader” στον τομέα σου.
  • Τις αλληλεπιδράσεις, τις επιβραβεύσεις όσων πέτυχες από το κοινό σου, τις σχέσεις που δημιουργείς,
  • Αξιολογεί τις ενεργές επαφές σου,
  • Μετρά το αν και πόση αξιοπιστία έχεις σε recruiters και εταιρίες που ψάχνουν υποψήφια ταλέντα για την στελέχωσή τους.

Είναι μια μέτρηση που εξελίσσεται συνεχώς, διαμορφώνεται και το ιδανικό σκορ που καλείσαι να πετύχεις για να έχεις καλές πιθανότητες είναι από 70+ στα 100.

 

11. Διατήρησε την αυθεντικότητά σου. 

Όπως κάθε social media έτσι και το linkedin αν κι απευθύνεται σε επαγγελματίες δεν πρέπει να είναι ένα μέσο προβολής μιας εικόνας ψεύτικης, άψυχης μόνο και μόνο για γοητεύσεις επίδοξους recruiters ώστε να μας προσλάβουν. Οφείλουμε όλοι να είμαστε ο εαυτός μας, να είμαστε ειλικρινείς, αυθεντικοί και να δίνουμε έναν καλό λόγο να μας ακολουθήσουν. Αυτό θα γυρίσει πολλαπλάσια πίσω. Αλλά ακόμα κι αν δεν το έχουμε, οφείλουμε να το αναπτύξουμε, διότι η αυθεντικότητα και η ειλικρίνεια είναι η Νο1 τάση στο marketing το 2024! Τι λες;; Το’χεις;

Αν δεν το έχεις, είμαστε εδώ! Με εμπειρία στην καθοδήγηση επιτυχημένων επιχειρήσεων, ό,τι κι αν πουλάς, ακόμα κι έναν λογαριασμό να έχεις, χρειάζεται να τον αναπτύξεις σωστά. Κλείσε το ραντεβού σου εδώ και ετοιμάσου για μεγάλα πράγματα!

 

 

Μοιράσου αυτό το άρθρο
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Σχετικά άρθρα

Απόκτησε το ΔΩΡΕΑΝ e-book για να πουλάς online

Σε αυτό το δωρεάν e-book θα βρεις:

Γιατί δεν πουλάει το shop μου; - Πώς να πουλάς Online