Σίγουρα αυτές οι 6 Ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον social media coach, πριν τον προσλάβεις, θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις τον κατάλληλο.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Είσαι ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης και θέλεις να εισχωρήσεις στο χώρο του social media marketing. Σίγουρα είσαι απίστευτα καλός στη δουλειά σου και δεν είσαι υποχρεωμένος να τα γνωρίζεις όλα, όσον αφορά στο μάρκετινγκ, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Τί μπορείς να κάνεις γι΄αυτό;
Υπάρχουν άνθρωποι για να σε βοηθήσουν. Έχουν την ειδίκευση, τις γνώσεις και την εμπειρία. Θα πρέπει να τους εμπιστευτείς και να συνεργαστείς μαζί τους. Οι συμβουλές τους είναι αυτές που θα βοηθήσουν την επιχείρησή σου να προβληθεί στα social media. Είναι οι social media coaches έτοιμοι να σου δώσουν τα φώτα τους.
Δεδομένου πως το marketing αλλάζει κάθε στιγμή που περνάει και γίνεται πιο ακόμη πιο τεχνικό, οι επιχειρηματίες καλούνται να αλλάξουν τα εργαλεία ώστε να να δημιουργήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με το κοινό και να αυξήσουν τις πωλήσεις.
Γιατί να προσλάβεις έναν social media coach;
Ένας προπονητής μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή social media coach:
- Σου παρέχει τη γνώση και τη στρατηγική που χρειάζεται για να μπορείς με τις σωστές τακτικές και να έχεις αποτελέσματα.
- Θα αναλάβει να σε στηρίξει όσον αφορά στο τεχνικό κομμάτι
- Θα σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις πολύτιμο χρόνο (που μεταφράζεται σε χρήμα).
Ο social media coach πρέπει να διαθέτει μεγάλη εμπειρία για να σε βοηθήσει και θα σου δώσει τη σωστή καθοδήγηση που χρειάζεται,για να αποφύγεις ακούσια και δαπανηρά λάθη.
Ποιά είναι τα καθήκοντά του
- Το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να καθορίσει τους επιχειρηματικούς σου στόχους.
- Θα χαράξει μαζί σου μια σειρά κατευθυντήριων γραμμών στο μάρκετινγκ.
- Θα σε βοηθήσει να αντιληφθείς τον κύριο στόχο σου όπως π.χ. η αύξηση της αφοσίωσης του κοινού σου ή να διαμορφώσεις το κοινό που πρέπει να στοχεύσεις με τις κατάλληλες αναρτήσεις.
- Θα αναλύει τη στρατηγική και θα την διαμορφώνει κλιμακωτά ώστε να μπορείς να την εφαρμόσεις εύκολα.
- Προγραμματίζει βήμα βήμα κάθε ενέργεια προς την επίτευξη των στόχων της επιχείρησης.
- Δημιουργεί μαζί σου ένα πλάνο περιεχομένου και σου μαθαίνει πως να δημιουργείς αυτό που λέμε περιεχόμενο με αξία, ελκυστικό και χρήσιμο στο κοινό σου.
Διάβασε κι αυτό: :Οι διαφημίσεις σου στο Instagram δεν λειτουργούν; 12 λόγοι και οι διορθώσεις που πρέπει να κάνει
Είναι ουσιαστικά ο δάσκαλός σου στα στα social media που θα σε ενημερώνει για τις πιο πρόσφατες γνώσεις, εργαλεία και στατιστικά στοιχεία του κλάδου. Θα έρχεται σε επαφή μαζί σου, σε τακτική βάση για να βεβαιωθεί ότι τα σχέδια είναι ακόμα σύμφωνα με τους στόχους ή γινα να κάνει αν χρειάζεται τις απαραίτητες προσαρμογές. Άλλωστε η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο μάρκετινγκ μας έχει διδάξει ότι τα πάντα πρέπει να περνούν τη φάση της δοκιμασίας, να μετρώνται και να προσαρμόζονται ανάλογα με τους στόχους.
Πάμε τώρα να δούμε τις 6 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις σε οποιονδήποτε social media coach για να επιλέξεις τον πλέον κατάλληλο.
#1 Αν καταρχήν σου εγγυηθεί τα αποτελέσματα μην αρχίσεις τη συνεργασία
Αν σου πει για παράδειγμα πως εγώ με αυτόν τον τρόπο θα σε πάω στην κορυφή, τρέξε και μάλιστα μακριά. Το να εγγυηθεί είναι μια ουτοπία καθώς κανείς δεν μπορεί να ούτε καν να μιλήσει, πόσο μάλλον να εγγυηθεί για συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Καλύτερα να:
- Σου υποσχεθεί πως θα σου διδάξει τη χρήση εργαλείων
- Να σου μιλήσει για το πλάνο στην εκπαίδευση
- Να σου παρέχει υποστήριξη, σε κάθε βήμα του εγχειρήματος
Όσοι υπόσχονται τον ουρανό με τα άστρα, δεν μπορούν να σου τα προσφέρουν, δυστυχώς. Ο social media coach θα σου δείξει όπως είπαμε παραπάνω και θα τονίσουμε και εδώ:
- Πως να δημιουργείς εξαιρετικό περιεχόμενο,
- Πως να κατανοήσεις την αγορά-στόχο σας
- Πώς να μιλήσεις με τον ιδανικό πελάτη σου
Ο λόγος που δεν μπορεί να εγγυηθεί είναι απλός, υπάρχει σε όλα αυτά η δική σου δράση, οπότε δεν μπορεί να μιλάει για αυτόν τον παράγοντα.
#2 Ομιλείτε ελληνικά παρακαλώ
Αν κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας με τον social media coach, ακούσεις πολλές λέξεις ορολογίας τότε μάλλον κάτι δεν θα καταλάβεις.
Η αλήθεια είναι πως η ορολογία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης περιέχει μόνο αγγλικές λέξεις. Αν όμως εσύ δεν το πήρες το lower τότε καλό είναι να το πεις. Αν το σεβαστεί θα σου τα εξηγεί όλα με ελληνικές και θα προσπαθεί με σαφήνεια και ουσιαστικό τρόπο να σου μεταδώσει γνώσεις.
Σε αυτήν τη σχέση δασκάλου – μαθητή δεν χωράνε κινήσεις εντυπωσιασμού, παρά μόνο μεταδοτικότητα και σωστή επικοινωνία.
Ένας ειδικός και δάσκαλος, δεν θα καταφύγει σε τεχνολογική ορολογία δυσνόητα λόγια για να σας πείσει ότι ξέρει, έτσι κι αλλιώς αυτό αργά ή γρήγορα θα το διαπιστώσεις.
#3 Ρώτησε αν έχει η δική τους επιχείρηση ιστοσελίδα
Αν ο social media coach δεν διαθέτει ιστοσελίδα, τότε πως θα σε πείσει ότι είναι πρωταρχική προϋπόθεση, για τη δική σου επιχείρηση;
Μιλάμε εξάλλου για κάποιον γκουρού της τεχνολογίας, άρα αν σκέφτεσαι να συνεργαστείς με κάποιον που δε διαθέτει τα στοιχειώδη, τότε ίσως να μη διαθέτει όση εμπειρία θα ήθελες.
#4 Ρώτησε σε τι διαφέρει από τους υπόλοιπους ανταγωνιστές του
Σίγουρα μέσα στις πρώτες συμβουλές που θα λάβεις από τον social media coach είναι να βρεις που διαφέρεις από τους υπόλοιπους. Πριν σε ρωτήσει λοιπόν, μάθε εσύ γι΄αυτόν.
Σχεδόν όλοι θα μπορούσαν να σε διδάξουν πώς να δημιουργήσεις μια διαφήμιση στο Facebook ή πώς να ανεβάζεις post στο Instagram. Το μόνο που χρειάζεται είναι χρόνος, ένας καλός υπολογιστής και σύνδεση στο διαδίκτυο. Η δουλειά του social media coach είναι να σου διδάξει την ψυχολογική επέκταση των πραγμάτων που θα κάνεις. Αν δηλαδή σου παρέχει μια πληροφορία για το τί θα ποστάρεις θα πρέπει να εξηγήσει ποια θα είναι η αντίδραση του κοινού. Άρα καλό είναι να μπορέσεις να εντοπίσεις τη φιλοσοφία του και τα συστήματα που χρησιμοποιεί για να μπορεί να διαφέρει από τους υπόλοιπους.
#5 Ποια είναι τα σημεία αναφοράς για την στρατηγική που θα ακολουθήσει ώστε να πετύχει το εγχείρημα;
Κάθε πλατφόρμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ διαφορετική και έχει διαφορετικούς τρόπους προβολής.
Επίσης την απαρτίζουν άνθρωποι με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Π.χ. το facebook στελεχώνεται από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας ή το instagram εξυπηρετεί καλύτερα για ό,τι αφορά στη φωτογραφία.
Άρα δεν φτάνει να δημιουργηθεί μόνο μια σούπερ διαφήμιση, γιατί όσο εντυπωσιακή και να είναι αν δεν απευθύνεται στο καταλληλο κοινό, είναι σα να πηγαίνουμε να αδειάσουμε τη θάλασσα με το κουτάλι. Αν π.χ. σας μιλήσει για την αξία των ακολούθων στο instagram εξετάστε και το πόσο ενεργοί είναι;
Αν οι ακόλουθοι δεν μετατρέπονται σε πελάτες, τότε ποια η αξία της διαφήμισης;
Άρα πρέπει να τον ρωτήσεις για το πως και με ποιους τρόπους θα μπορέσει να επιτύχει το στόχο της διαφήμισης.
#6 Με το after sale service τί γίνεται;
Πολλοί Social media coaches και σύμβουλοι, παρέχουν τακτική καθοδήγηση one-on-one κατά τη διάρκεια του προγράμματος ή και μετά τη λήψη του και αυτό είναι πολύ καλό. Άλλοι προσφέρουν υπηρεσίες με μηνιαίες χρεώσεις ή ομάδες υποστήριξης. Αλλά μπορεί να μην διαθέτουν τέτοιου είδους υποστήριξη. Ρώτησε τι ακριβώς ισχύει στη δική του επιχείρηση ώστε αν κάτι χρειαστείς μακροπρόθεσμα να μπορείς να λάβεις βοήθεια για ό,τι αφορά στο digital marketing.
Συνοψίζοντας
Να σημειωθεί ότι όταν μιλάμε για social εννοούμε να είσαι κοινωνικός. Η σύνδεση με τους πελάτες είναι κι αυτή μια ζωντανή σχέση.
Extra tip: Να είσαι αυθεντικός, συνεπής και επαγγελματίας. Αλλά το κυριότερο, να είσαι ο εαυτός σου.
Εμείς η ομάδα του DS Komotini είμαστε στο πλευρό σου για να βοηθήσουμε την επιχείρησή σου με κάθε είδους χρήσιμες συμβουλές και προτάσεις που θα λειτουργήσουν.
Απλά επικοινώνησε μαζί μας. Ακολούθησε μας σε Facebook, Instagram και TikTok για να μαθαίνεις ότι νεότερο και trend γύρω από τα social media.
Αν σου άρεσε το άρθρο μπορείς να διαβάσεις κι αυτό :9 μυστικά για να πουλάς χειροποίητα είδη σε e-shop