fbpx

15 λάθη SEO που δεν ξέρετε ότι κάνετε

15 λάθη SEO που δεν ξέρετε ότι κάνετε

Ο φόβος του να κάνετε λάθη SEO, σας σταματάει από το να πάτε την επιχείρηση σας στο επόμενο επίπεδο;

Πιστέψτε μας, δεν είστε οι μόνοι! Ο φόβος να κάνουμε λάθος δοκιμάζοντας κάτι καινούριο είναι αυτός που μας εμποδίζει να επιτύχουμε σπουδαία πράγματα στη ζωή.

Είναι το ίδιο όταν πρόκειται για την βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης (SEO). Οι περισσότεροι φοβούνται ότι θα τιμωρηθούν από την Google. Βρίσκουν μικροσκοπικά κομμάτια πληροφοριών εδώ και εκεί και καταλήγουν να ακολουθούν τις λανθασμένες ή ξεπερασμένες συμβουλές.

Η οικοδόμηση μιας καλής στρατηγικής SEO σημαίνει να παραμείνετε ενημερωμένοι με τις σωστές πληροφορίες και να αποφύγετε τα χαζά λάθη. Σε αυτή την ανάρτηση, θα σας δείξουμε κάποια λάθη SEO που ίσως να μην γνωρίζετε ότι κάνετε.

Ας ξεκινήσουμε …

15 λάθη SEO που δεν ξέρετε ότι κάνετε:

1. Δεν κάνετε έρευνα λέξεων-κλειδιών

Το πρώτο λάθος που κάνουν δημιουργοί περιεχομένου και e-shops είναι να γράφουν οτιδήποτε θέλουν.

Δεν ενδιαφέρονται για το τι θέλει το κοινό-στόχος τους ή τι ψάχνουν στο διαδίκτυο.

Προκειμένου να δημιουργήσετε ένα ποιοτικό περιεχόμενο που να λύνει τα προβλήματα των εν δυνάμει πελατών σας και να σας φέρνει επισκεψιμότητα και χρήματα, πρέπει να καταλάβετε τι αναζητά το κοινό σας.

Και εκεί έρχεται στο προσκήνιο η έρευνα λέξεων-κλειδιών

Η έρευνα λέξεων-κλειδιών είναι η τέχνη της εύρεσης των λέξεων-κλειδιών και των φράσεων που χρησιμοποιεί το κοινό-στόχος σας στις μηχανές αναζήτησης για να αναζητήσουν κάτι. Τι πληκτρολογούν δηλαδή στην μπάρα αναζήτησης.

Αφού βρείτε αυτές τις λέξεις-κλειδιά, μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε στοχευμένο, ποιοτικό περιεχόμενο γύρω απ’ αυτές.

Το να μην κάνετε σωστή έρευνα για λέξεις-κλειδιά είναι το χειρότερο και πιο χαζό λάθος SEO που θα μπορούσε κανείς να κάνει.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δωρεάν εργαλείο προγραμματισμού λέξεων-κλειδιών της Google, Keyword Planner για να κάνετε έρευνα ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο όπως το SEMrush.

Δείτε επίσης: Πώς να βρείτε φράσεις-κλειδιά που θα φέρουν κόσμο στο e-shop σας

Επιτυχία στο Instagram

2. Keyword Stuffing

Πριν από μερικά χρόνια, ήταν πολύ πιο εύκολο να κατατάξουμε την σελίδα ή το eshop μας στις SERPs (σελίδες αποτελεσμάτων μηχανών αναζήτησης) μόνο με βάση τις “κρυμμένες” λέξεις-κλειδιά εδώ και εκεί.

Οι SEO experts χρησιμοποιούσαν λευκό κείμενο σε λευκό φόντο για να κρύψουν τις λέξεις-κλειδιά τους.

Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πια. Η Google έχει εξελιχθεί για να γίνει πολύ πιο έξυπνη και υπάρχουν καλύτεροι αλγόριθμοι.

Εάν εστιάζετε στη βελτιστοποίηση του περιεχομένου σας γεμίζοντας την με λέξεις-κλειδιά για τα bots της μηχανής αναζήτησης, μπορούν να το καταλάβουν και θα καταλήξετε να τιμωρήσουν την σελίδα σας.

Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν βελτιστοποιείτε υπερβολικά το περιεχόμενό σας με τις λέξεις-κλειδιά.

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε την κύρια λέξη-κλειδί σας μόνο μία φορά ανά 100-120 λέξεις και περιλαμβάνετε συνώνυμα και σχετικές λέξεις στο περιεχόμενό σας.

3. Βάζετε τα bot της Google πάνω από τους αναγνώστες

Ένας από τους πιο συνηθισμένα λάθη SEO κατά την δημιουργία περιεχομένου είναι να ξεχνάμε ότι δημιουργούμε κείμενο για τους ανθρώπους και όχι τα bots.

O αναγνώστης είναι πάνω από το bot της Google
Ο χρήστης είναι πάνω από τα bot της Google.

Οι χρήστες είναι πάνω από τις μηχανές αναζήτησης.

Είναι αυτοί που πρόκειται να αλληλεπιδράσουν με το περιεχόμενό σας και να μετατραπούν αργότερα σε πελάτες. Εάν τους αγνοήσετε, σημαίνει ότι αγνοείτε τα χρήματα.

Η Google ανταμείβει τις ιστοσελίδες και τα ηλεκτρονικά καταστήματα με καλύτερες βαθμολογίες, όταν προσφέρουν στους χρήστες καλή εμπειρία χρήσης μαζί με ποιοτικό περιεχόμενο. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο κύριος σκοπός του άρθρου σας είναι σαφές, στοχευμένο και κατανοητό.

Μπορείτε να βελτιστοποιήσετε το περιεχόμενό σας για τα bots όσο θέλετε, αλλά αν οι χρήστες δεν είναι ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι, οι βαθμολογίες σας δεν θα πάνε στην κορυφή.

4. Δημιουργία άσχετου περιεχομένου

Τα bot των μηχανών αναζήτησης μπορούν να μπερδευτούν εύκολα αν παράγετε περιεχόμενο που δεν σχετίζεται καθόλου με τα θέματα του ιστοτόπου σας.

Για παράδειγμα, αν έχετε blog σχετικά με την «διακόσμηση του σπιτιού» και ξαφνικά γράφετε ένα άρθρο σχετικά με την «περιποίηση σκυλιών», τότε αυτό δεν κολλάει πουθενά. Η συνάφεια του θέματος είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κατάταξης στις μηχανές αναζήτησης.

Κάνοντας το λάθος να δημιουργήσετε άσχετο περιεχόμενο δεν θα κερδίσετε τίποτα εκτός από το να κάνετε κακό στο SEO του blog σας.

5. Διπλότυπο περιεχόμενο

seo, λάθη seo, lathi seo

Το επόμενο ανόητο λάθος αφορά την ποιότητα και την πρωτοτυπία του περιεχομένου σας.

Με το διπλότυπο περιεχόμενο , εννοούμε ότι έχετε το ίδιο περιεχόμενο σε πολλές σελίδες. Το διπλότυπο περιεχόμενο σε πολλές σελίδες του ίδιου ιστότοπου συγχέει τις μηχανές αναζήτησης σχετικά με το περιεχόμενο για την ευρετηρίαση και οδηγεί σε κακό SEO.

Η αντιγραφή ή η πλαστογράφηση περιεχομένου από κάποιον άλλο ιστότοπο είναι αυστηρά ακατάλληλη και μπορεί να οδηγήσει σε τιμωρία από την Google.

Το καλύτερο πράγμα για να ευχαριστήσετε τόσο τις μηχανές αναζήτησης όσο και τους χρήστες είναι να δημιουργήσετε το δικό σας πρωτότυπο ποιοτικό περιεχόμενο.

Σημείωση: Έχετε ηλεκτρονικό κατάστημα και βάζετε σαν περιγραφή του προϊόντος την περιγραφή του προμηθευτή κάνοντας copy-paste; Ξανασκεφτείτε το!!!

6. Κακή δομή της σελίδας

Η κακή δομή σελίδας είναι πραγματικά κοινή μεταξύ bloggers, δημιουργών περιεχομένου, ακόμα και ηλεκτρονικών καταστημάτων.

Τι σημαίνει ακριβώς η δομή του ιστότοπου; Ο τρόπος οργάνωσης και σύνδεσης των ιστοσελίδων σας, προκειμένου να διευκολυνθεί η πλοήγηση των χρηστών και των ανιχνευτών στον ιστότοπό σας.

Έχοντας μια κακή δομή όχι μόνο οδηγεί σε κακή εμπειρία χρήστη, αλλά δυσκολεύει επίσης τα bots να ανιχνεύσουν τον ιστότοπο σας. Η χρήση κατηγοριών, μενού & υποσέλιδου, η σύνδεση σχετικών δημοσιεύσεων, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα δομήσετε την σελίδα σας με καλύτερο τρόπο.

Δεύτερον, το περιεχόμενό σας δεν πρέπει να απέχει περισσότερο από 3 κλικ από την αρχική σας σελίδα ή από οποιαδήποτε άλλη σελίδα.

Για παράδειγμα, εάν έπρεπε να φτάσετε σε μια δημοσίευση στην κατηγορία “Social Media”, τότε θα πρέπει να είναι σαν Αρχική –> Τα νέα μας–> Δημοσίευση-Άρθρο.

Όσο πιο εύκολο τόσο το καλύτερο!

seo, λάθη seo, lathi seo

7. Δεν έχετε ασφαλή ιστότοπο

Ένα άλλο χαζό λάθος που κάνουν οι άνθρωποι είναι να αγνοούν τη σημασία της ύπαρξης ασφαλούς δικτυακού τόπου.

Η διασφάλιση της ιστοσελίδας σας όχι μόνο την προστατεύει από τους χάκερ και τους επιτιθέμενους, αλλά βοηθά στην απόκτηση της εμπιστοσύνης των χρηστών.Είναι επίσης καλό και για το SEO.

Μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να εξασφαλίσετε ότι η ιστοσελίδα σας είναι ασφαλής –

 • Να είναι HTTPS ή να αγοράσετε ένα πιστοποιητικό SSL
 • Εγκαταστήστε ένα ασφαλές και αξιόπιστο θέμα/template
 • Χρησιμοποιήστε ένα CDN όπως το Cloudflare
 • Λήψη ενός πρόσθετου ασφαλείας όπως το Wordfence

8. Σχεδιασμός μη φιλικός προς κινητά

Όπως έχουμε ήδη δει, το SEO δεν αφορά μόνο το περιεχόμενο και τις λέξεις-κλειδιά αλλά και την εμπειρία του χρήστη.

Με τον αριθμό των χρηστών smartphone να αυξάνεται κάθε χρόνο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Google δίνει προτεραιότητα σε ιστότοπους με φιλικό σχεδιασμό προς το κινητό.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκατεστημένο ένα θέμα που ανταποκρίνεται και προσαρμόζει το περιεχόμενο του ιστότοπού σας σε πολλά μεγέθη οθόνης.

9. Παράλειψη μετά-περιγραφών

Το έχουμε ξαναπεί και θα το λέμε συνέχεια. Παρόλο που η Google κατέστησε απολύτως σαφές ότι δεν βλέπουν την meta περιγραφή ως παράγοντα κατάταξης, δεν σημαίνει ότι δεν επηρεάζει έμμεσα το SEO του ιστολογίου σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ να το εξηγήσουμε…

Γράφοντας μια καλή μετά-περιγραφή(meta-description) που αξίζει το κλικ, σημαίνει περισσότερα κλικ στον ιστότοπό σας από την Google. Τώρα, η Google το παρακολουθεί αυτό. Εάν η σελίδα σας αποκτά περισσότερα κλικ από τις σελίδες που βρίσκονται πιο πάνω, η Google ανεβάζει την σελίδα σας υψηλότερα στην κατάταξη.

10. Να έχετε φτωχά backlinks

Δεν έχει σημασία τι λένε, η ποιότητα πάντα είναι καλύτερη από την ποσότητα σε όλα.

Εάν πιστεύετε ότι η Google δεν μπορεί να εντοπίσει ποιοι ιστότοποι συνδέονται με την σελίδα σας, τότε σόρυ που θα σας το χαλάσουμε λέγοντας ότι είστε απολύτως λάθος.

Η Google γνωρίζει τα πάντα! (Το εννοούμε) Από το τι φάγαμε το μεσημέρι μέχρι ποιες σελίδες συνδέονται με την δική σας.

Επαναλαμβάνουμε, μην κάνετε το λάθος να έχετε συνδέσμους από ιστότοπους χαμηλής ποιότητας ή άσχετους.Δεν είναι καλό για το SEO της σελίδας ή του ηλεκτρονικού σας καταστήματος και κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Επικεντρωθείτε μόνο στην απόκτηση συνδέσμων από ιστότοπους ποιότητας που σχετίζονται με το αντικείμενό σας.

seo, λάθη seo, lathi seo

11. Δεν έχετε εξερχόμενες υπέρ-συνδέσεις

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η σύνδεση με άλλες ιστοσελίδες είναι άχρηστη και θα ωθήσει την κυκλοφορία τους μακριά.

Ενώ το πρώτο είναι ψευδές, το τελευταίο είναι εν μέρει αλήθεια!

Η σύνδεση με άλλους σχετικούς ιστότοπους ποιότητας λέει στην Google ότι ο ιστότοπός σας είναι μια μεγάλη πηγή πληροφοριών.

Αλλά αν συνδεθείτε με τον ιστότοπο του ανταγωνιστή σας, τότε απλά θα διώξετε τον επισκέπτη σας από την σελίδα σας.

Εδώ είναι μερικοί τύποι ιστοτόπων στους οποίους θα πρέπει να συνδέσετε:

 • κυβερνητικές ιστοσελίδες (.gov)
 • εκπαιδευτικές ιστοσελίδες (.edu)
 • blogs επιχειρήσεων
 • καταλόγους κ.λ.π.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συνδέσει τουλάχιστον έναν ιστότοπο ποιότητας στην δημοσίευσή σας.

12. Καμία / Κακή διασύνδεση

Μερικές φορές, εκπλησσόμαστε από το πόσοι bloggers ή ηλεκτρονικά καταστήματα κάνουν το λάθος να μην συνδέουν τα σχετικά άρθρα τους μαζί. Ή τα προϊόντα τους με τα άρθρα τους.

Η διασύνδεση όχι μόνο βοηθά τα bots της Google να ανιχνεύσουν εύκολα την σελίδα σας, αλλά κάνει και τους αναγνώστες να παραμένουν στον ιστότοπό σας για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυξάνουν τις προβολές σελίδας.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συνδέσει μαζί τα σχετικά άρθρα σας ή τα προϊόντα σας. Εστίαση στη λέξη ΣΧΕΤΙΚΟ.

Μην κάνετε το λάθος να αγνοήσετε τη δύναμη της διασύνδεσης ή της σύνδεσης άσχετου περιεχομένου μαζί. Αυτό ακριβώς θα βλάψει SEO σας. Αυτό καθώς μπορεί να οδηγήσετε τον αναγνώστη σε κάτι άσχετο από αυτό που μπήκε αρχικά  για να διαβάσει.

13. Μη βελτιστοποίηση εικόνων

Οκ, κάποτε (πολύ παλιά είναι η αλήθεια) το κάναμε και εμείς αυτό το λάθος. Δεν ξέραμε ότι πρέπει να αλλάξεις το μέγεθος και να βελτιστοποιήσεις τις εικόνες πριν τις τοποθετήσεις στην σελίδα. Διαφορετικά, μπορούν να την επιβραδύνουν και να βλάψουν το SEO.

Κατεβάζαμε μια εικόνα και την ανεβάζαμε έτσι ακριβώς έτσι, χωρίς καμία αλλαγή μεγέθους ή βελτιστοποίηση.Δεν θέλουμε να κάνετε το ίδιο λάθος με το πολύτιμο blog ή ηλεκτρονικό κατάστημά σας.

Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν ανεβάσετε μία φωτογραφία στην σελίδα σας :

 • Αλλαγή μεγέθους σωστά – Οι εικόνες που κατεβάζετε υποτίθεται ότι είναι πολύ μεγάλες και θα πρέπει να αλλάξετε το μέγεθός τους ανάλογα με το θέμα σας.
 • Συμπίεση τους – χρησιμοποιήστε ένα plugin για να συμπιέσετε τις εικόνες σας.
 • Χρησιμοποιήστε τις ετικέτες Alt – Βεβαιωθείτε ότι περιγράφετε σωστά την εικόνα χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά στην εναλλακτική περιγραφή.

14. Ξεχνάτε τα κοινωνικά δίκτυα

seo, λάθη seo, lathi seo

Η βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης δεν αφορά μόνο τη βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενό σας μπορεί να μοιραστεί εύκολα και το μοιράζεστε συνεχώς στα προφίλ των κοινωνικών δικτύων.

Αυτό βελτιώνει την αφοσίωση και βοηθά στη διαφοροποίηση του προφίλ σας.

Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε ένα καλό λογισμικό κοινής χρήσης εγκατεστημένο στον ιστότοπό σας.

Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από τους αναγνώστες σας να μοιραστούν το περιεχόμενό σας στο κάτω μέρος των άρθρων σας για να βελτιώσετε την αφοσίωση.

15. Δεν αξιολογείτε την στρατηγική SEO με την πάροδο του χρόνου.

Ακόμα κι αν κάνετε τα πάντα σωστά, κάνοντας μόνο αυτό το χαζό λάθος SEO μπορεί να κάνετε τα πάντα να πάνε στράφι.

Η βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης δεν είναι σπριντ. Είναι μαραθώνιος. Πρέπει να αξιολογείτε συνεχώς τη στρατηγική σας για να δείτε τι λειτουργεί και τι όχι.

Οι τάσεις αλλάζουν πολύ πιο γρήγορα από ότι ένα αυτοκίνητο της Formula 1 σε αγώνα όταν πρόκειται για SEO. Και πρέπει να ενημερώνεστε για αυτές τις τάσεις και να προσαρμόζετε ανάλογα τις στρατηγικές σας.

Μια ενημέρωση αλγορίθμου και BOOM!

Μπορείτε να μαθαίνετε για τις τελευταίες τάσεις και αλλαγές στο SEO από την αντίστοιχη κατηγορία στα νέα μας.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν:

Το SEO έγινε απλό: Ένας οδηγός βήμα βήμα για την κατάταξη στη Google

Blog: 12 λόγοι γιατί να το εντάξεις άμεσα στο site σου!

Συμπέρασμα

Μη φοβάστε να κάνετε λάθη. Κάνετε πολλά λάθη, μάθετε από αυτά και τα διορθώνετε όσο το δυνατόν συντομότερα.

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο μαθαίνουμε οι άνθρωποι! Το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να εστιάσετε στη μάθηση από τα λάθη άλλων ανθρώπων.

Η ζωή είναι σύντομη και δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να τα κάνετε όλα αυτά μόνοι σας!

Αν χρειάζεστε βοήθεια για την επικοινωνία και την προβολή του e-shop σας απλά αναθέτετε την στρατηγική SEO και το ψηφιακό μάρκετινγκ της επιχείρησής σας, σε ένα agency όπως η DS Digital Services.

Τούτου λεχθέντος, ποια είναι μερικά από τα χαζά λάθη SEO που κάνατε ήδη;

Αν βρήκατε αυτό το άρθρο χρήσιμο, βεβαιωθείτε ότι το μοιραστήκατε στα social media. Δεν θα διαρκέσει περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα.

Και τέλος ακολουθήστε μας σε Facebook και Instagram για ακόμα περισσότερα tips και πληροφορίες.

 

Πως να πετύχεις στο Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΤΟ ΘΕΛΕΙΣ;

Απόκτησε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ το e-book Instagram Marketing για επιχειρήσεις. Το μόνο που θέλουμε από εσένα είναι το email και το ονοματάκι σου. :)